Gheorghiță, despre administrarea celei de a treia doze de vaccin anti-COVID în România

0
99

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că autorităţile iau în considerare administrarea celei de-a treia doze de vaccin persoanelor vulnerabile sau implicate în „activităţile critice” de gestionare a pandemiei.

„Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare – şi aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie, dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a afirmat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Gheorghiță a precizat că Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să ia o decizie în acest sens în 4 octombrie, însă, având în vedere evoluția epidemiei în România, autoritățile de la București doresc să devanseze acest termen. Decizia finală va fi luată, într-o ședință, în cursul acestei săptămâni.

Valeriu Gheorghiță a adăugat că, „ţinând cont de situaţia specifică din România, şi anume o rată de acoperire vaccinală undeva la o treime din populaţia eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, pentru controlul răspândirii infecţiei în rândul populaţiei, accentul trebuie să fie în continuare pus pe creşterea ratei de acoperire vaccinală, în paralel cu consolidarea răspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schemă de vaccinare”.

Astfel, şeful CNCAV a subliniat că majoritatea studiilor arată în continuare menţinerea ridicată a eficienţei imunizării împotriva cazurilor severe, a spitalizării, a internării şi a decesului.

Categoriile de persoane care au prioritate la a treia doză de vaccin

„Vor face cu prioritate a treia doză persoanele cu afecțiuni oncologice, care sunt fie în curs de tratament activ, fie tratați anterior și care se află în faza post-terapie oncologică, dar și cei care au factori de risc agravanți, care nu țin de afecțiunea oncologică, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie. Alte categorii sunt pacienții post-transplant, pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale. De asemenea, pacienți cu imunodeficiențe moderate sau severe, datorate imunodeficiențelor primare, cum sunt pacienți cu HIV în orice stadiu”, a explicat președintele CNCAV.

Platforma națională de programare este în curs de optimizare pentru programările la a treia doză, spune președintele CNCAV. Doza a treia ar urma să fie administrată la minimum șase luni după a doua doză.

Persoanele care se prezintă pentru prima dată la vaccinare se pot adresa în continuare direct în centrele de vaccinare, în timp ce pentru doza a treia va fi necesară programarea prin platforma de programare, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Strategia pentru administrarea celei de a treia doze a vaccinului anti-COVID este în lucru în acest moment, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

”La sfârșitul săptămânii, FDA a autorizat administrarea dozei booster, doza trei la categoriile de persoane vulnerabile, peste 65 de ani, în evidențe cu boli cronice, indiferent de grupa de vârstă, care le expun unui risc crescut de a face formă severă, dar și personalului medical. Acum în România e în curs de optimizare platforma națională de programare pentru a treia doză și Registrul Electronic Național al Vacinării, pentru a fi pregătiți”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

”Acum vorbim de administrarea unei a treia doze cu vaccin Pfizer sau Moderna la scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin. Cele care au primit vaccin AstraZeneca, propunerea țărilor europene a fost de a administra una din cele două în completare”, a adăugat președintele CNCAV.

 

 

Articolul precedentCreatorii serului Pfizer/BioNTech au primit cel mai important premiu german din domeniul cercetării medicale
Articolul următorDNA cercetează modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccin anti-COVID-19 în România