Gheorghiță: Cred că la sfârşitul acestui an vom putea aprecia că pandemia de coronavirus va fi sub control

0
291

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că vaccinarea populaţiei este ”o cursă contracronometru” şi că deja în ultimele patru săptămâni s-a observat o scădere progresivă a numărului de cazuri confirmate. Gheorghiţă a precizat că, dacă vom avea o campanie de vaccinare de succes, ”la sfârşitul acestui an vom putea aprecia că această pandemie va fi sub control”.

”Este o cursă contracronometru. Vaccinând un număr cât mai mare de persoane, scădem implicit circulaţia acestui virus, scădem numărul de persoane care vor face această infecţie şi nu mai dăm şansa acestui virus să îşi capete noi mutaţii care pe de-o parte pot să îl facă mai contagios, pot să îl facă mai agresiv sau pot să îl facă să scape de sub acoperirea pe care o au aceste vaccinuri”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la un post de televiziune.

Gheorghiţă a precizat că deja s-a observat o scădere a numărului de infectări cu virusul SARS CoV-2, în România.

”În ultimele patru săptămâni s-a observat o scădere continuă, progresivă, a numărului de cazuri confirmate, media săptămânală atingând în cea de-a patra săptămână, o scădere cu 87 la sută. Această scădere înregistrată în rândul persoanelor din sistemul sanitar, vaccinate, este de cel puţin de două ori mai mare decât în rândul populaţiei generale în condiţiile în care vorbim de un nivel similar de expunere. Chiar dacă la nivel naţional am avut un număr mai mic de cazuri de persoane diagnosticate, aceste cazuri, în marea lor majoritate, merg tot la spital”, a declarat Gheorghiţă.

Întrebat cât durează efectul vaccinurilor împotriva COVID-19, Gheorghiţă a apreciat că deocamdată se cunoaşte că aceste vaccinuri au eficienţă opt luni.

”Cunoaştem o perioadă de opt luni în care nivelul răspunsului imun este cât se poate de bun, este relativ stabil, ceea ce ne face să putem afirma că acest timp de răspuns imun va fi mai mare de un an. Datele sunt colectate periodic. Odată cu trecerea timpului vom avea date exacte”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

”Eu cred că dacă vom avea o campanie reuşită de vaccinare în acest an, vom atinge acest prag de peste 70 la sută de persoane vaccinate, până în luna septembrie cu condiţia ca în acest timp să nu avem de-a face cu o nouă variantă virală care să devină dominantă”, a mai completat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a mai declarat că sunt motive pentru accelerarea campaniei de vaccinare, dar că la finalul acestui an putem spune că avem pandemia sub control.

”Cred că la sfârşitul acestui an vom putea aprecia că această pandemie va fi sub control. Din punct de vedere biologic, acest virus, dacă are timpul necesar să selecteze noi variante virale, acestea pot deveni la un moment dat dominante în circulaţie, însă este un motiv în plus să accelerăm campania de vaccinare”, a mai adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Articolul precedentGheorghiţă: Sâmbătă, numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, depăşit de cel al persoanelor vaccinate
Articolul următorCând ar putea începe vaccinarea anti-COVID-19 a persoanelor din etapa a treia