Geza Molnar: Valul doi al pandemiei va veni undeva la sfârșitul lunii decembrie, începutul anului viitor

0
82

Cel de-al doilea val al pandemiei COVID-19 în România estimez că va fi atins undeva la sfârșitul lunii decembrie, începutul anului viitor. Aceasta este declarația făcută într-un interviu telefonic, acordat Sanatatea.TV si www.RoHealthReview.ro, de medicul epidemiolog Geza Molnar.

”Testarea este binevenită pentru că reflectă totuși o posibilitate de prognoză pentru valul doi, care va veni undeva la sfârșitul lunii decembrie – începutul anului viitor. Și acest lucru depinde, fără discuție, de zonalitatea populației respective. Una e să vorbim de iarna în România și alta de iarna în Nordul Federației Ruse, de exemplu. Sunt diferențe zonale, sunt diferențe regionale”, a precizat prof. dr. Geza Molnar, președinte de onoare al Societății Române de Epidemiologie.

Epidemiologul a făcut în cadrul interviului și câteva recomandări astfel încât valul doi al pandemiei COVID-19 să nu ne mai ia prin surprindere. O primă atenționare este legată de reluarea cursurilor în grădinițe, școli, universități, iar cei care frecventează aceste cursuri, pendul reconstituirii colectivităților de elevi și a înmulțirii virozelor respiratorii, ar putea constitui factori de risc în ceea ce privește îmbolnăvirea persoanelor în vârstă, ale celor cu risc mai mare, cu complicații.

O altă recomandare face referire la modul de organizare a serviciilor de spitalizare.

”A doua atenționare este aceea că sub aspectul serviciilor de spitalizare și sub aspectul serviciilor de primire, respectiv supravegherea epidemiologică, aceasta trebuie organizată în așa fel încât să nu ne prindă nepregătiți la fel ca la prima ascensiune epidemică. Fără discuție trebuie respectate regulile necesare de protecție individuală și preventivă, trebuie avut un comportament preventiv. Valul doi, după părerea mea, va fi mai blând decât primul val cu toată complexitatea lui și cu toată creșterea actuală. Deocamdată, în lume, cercetările serioase nu au pus în evidență schimbări majore nici în transmisibilitatea și nici în agresivitatea acestui virus”, a mai subliniat prof. dr. Geza Molnar.

 

Articolul precedentCe condiție pune PSD pentru a vota legea privind carantinarea
Articolul următorO asistentă medicală de la Spitalul Județean de Urgență Sibiu a pierdut lupta cu COVID-19