Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, joi, că gradul de răspândire a virusului SARS-CoV-2 este în scădere. Cu toate acestea, cetăţenii trebuie să respecte regulile impuse de autorităţi, având în vedere că numărul persoanelor internate în secţiile de ATI este încă ridicat, precizează sursa citată.

Potrivit GCS, săptămâna trecută au fost înregistrate sub 35.000 de cazuri.

„În acest moment evoluţia răspândirii virusului SARS-COV-2 este pe o pantă vizibil descendentă. Dacă în urmă cu o lună erau înregistrate aproximativ 60 de mii de persoane nou infectate într-o săptămână, la nivel naţional, săptămâna trecută au fost înregistrate sub 35 de mii de cazuri. Este foarte important să menţinem o evoluţie descendentă a cazurilor de persoane nou confirmate şi putem realiza acest lucru doar respectând regulile sanitare”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de GCS.

Autorităţile anunţă că în perioada Sărbătorilor de iarnă sunt în continuare în vigoare, printre altele, următoarele măsuri:

*interzicerea deplasării în grupuri mai mari de şase persoane care nu fac parte din aceeaşi familie;

*interzicerea organizării şi participării la evenimente private (mese festive, petreceri etc.);

*interzicerea deplasării cetăţenilor în afara locuinţei în intervalul orar 23.00-05.00 pe întreg teritoriul ţării, cu excepţia situaţiilor motivate prevăzute de legislaţie; în localităţile aflate în carantină circulaţia persoanelor este permisă cu restricţiile stabilite de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.

Portul măştii de protecţie este obligatoriu atât în spaţiile deschise, cât şi în cele închise.