Galati: Prelevare de organe de la o femeie aflata in moarte cerebrala

0
73

Mai multe organe de la o femeie aflata in moarte cerebrala dupa un accident vascular cerebral au fost prelevate, joi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa „Sf. Apostol Andrei” din Galaţi, au anuntat reprezentanţii unitaţii medicale.

Fiul femeii si-a dat acordul in acest sens.  

Intervenţia chirurgicala a fost realizata de medici din Galaţi şi din Bucureşti, iar organele au fost trimise catre Spitalul Clinic Fundeni din Capitala.
„in aceasta dimineaţa (joi-n.r.), in cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţa „Sfantul Apostol Andrei” Galaţi a avut loc o prelevare de organe de la o pacienta aflata in moarte cerebrala. Procesul de prelevare a fost coordonat de catre o echipa de medici de la Bucureşti. S-au prelevat ficatul, corneea, rinichii, ţesut osos şi tendoane. Vreau sa mulţumesc in primul rand familiei, care a fost de acord cu acest gest nobil şi generos, apoi echipei medicale multidisciplinare complexe care a realizat acest lucru. Sper ca acest gest sa salveze cat mai multe persoane aflate in nevoie imediata de transplant”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, in a carui subordine se afla unitatea medicala.
Prin aceasta intervenţie, mai mulţi pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare vor fi salvaţi. Este cea de-a patra prelevare de organe efectuata in acest an la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa „Sfantul Apostol Andrei” Galaţi.

„Ficatul va fi transplantat unei femei de 61 de ani din Bucuresti care are o ciroza dupa o hepatita virala cu virus B si Delta, aflata de mai multa vreme pe lista de asteptare, cu repetate episoade de encefalopatie, deci intr-o stare destul de grava, si care, dupa aceasta operatie, speram sa redevina un om sanatos. Este important ca oamenii sa fie de acord cu donarea organelor pentru ca, in felul acesta, salvam niste oameni pe care ii pierdem in lipsa transplantului. Mai mult de atat, unii dintre ei continua suferinta, raman dependenti de spitalizari repetate, cu complicatii care ii transforma in niste invalizi, ii scot din circuitul profesional, si pe ei si pe familiile lor. Daca avem cu ce face transplantul, daca avem donatori, acesti oameni pot fi salvati si redati familiilor si societatii”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, pentru SanatateaTV.ro.

Corneea prelevata a ajuns la Spitalul Militar. De asemenea, o echipa de la Spitalul Colentina a prelevat grefe osoase de la pacienta in varsta de 54 de ani.

„Am fost informati in jurul orelor 21.00, atunci a sunat coordonarea nationala. Cei de la recoltare organe au plecat in jurul orei 3 spre Galati. Am anuntat repede echipa, sa fie gata de plecare de la Colentina la 05.30. La ora 04.30 am venit la spital, am verificat din nou toate trusele si am cazut de acord cu coordonatorul echipei, dr. Gabara, ca vom recolta condil femural, treimea inferioara de femur. Echipa este formata din Claudiu Gabara – sef de echipa, Ștefan Paun, Sava Manuel si Razvan Stoica”, a afirmat dr. Andrei Nica, medic primar ortopedie traumatologie la Spitalul Clinic Colentina, pentru SanatateaTV.ro.

Articolul precedentUn barbat a decedat in Dambovita din cauza gripei
Articolul următorVizitele regulate la muzee, galerii de arta, teatru şi concerte pot prelungi viaţa – studiu