Fumurile ucid… lent dar sigur: Campanie organizată de INSP cu prilejul Zilei Naționale fără Tutun și a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumoniei Cronice Obstructive

0
3298
Foto: INSP

Anual, a treia zi de joi a lunii noiembrie, marchează Ziua Națională fără Tutun, prilej în care celebrăm un stil de viață sănătos – informează Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) în contextul în care fumatul este principala cauză de deces prevenibilă în lume, cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), și, totodată, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate ce poate fi evitat.

Acest moment coincide și cu marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumoniei Cronice Obstructive (BPOC), astfel că INSP în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Sănătății, Direcția de Sănătate Publică București, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, COPAC -Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania și Uniunea Studenților din România (USR) vor desfășura o campanie de informare a populației având ca scop educarea publicului cu privire la impactul negativ al fumatului și al produselor din tutun încălzit asupra sănătății pulmonare și cardiovasculare.
Prin intermediul acestor activități, oamenii vor putea să-și evalueze starea de sănătate sau să obțină informații importante pentru prevenirea și gestionarea acestor boli.

Personalul medical al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” se alătură și susține inițiativa de informare a INSP

„BPOC a fost a treia cauză de deces în lume în 2019, producând 3,23 milioane de decese. Fumatul de tutun determină peste 70% din cazurile de BPOC în țările cu venituri mari. În timp ce în țările cu venituri medii și mici, fumatul este răspunzător de 30-40% din cazurile de BPOC, celălalt factor major de risc fiind poluarea aerului casnic.
Poluarea aerului din interiorul casei se produce prin arderea combustibilul din biomasă (lemn, bălegar animal, reziduuri de cultură) sau cărbune, care sunt frecvent utilizate pentru gătit și încălzire, dar care produc un nivel ridicat de expunere la fum.
Riscurile nu sunt doar asupra adultului, impactul acestor factori poluanți sau a fumului de țigară se produce și asupra copilului din uter, care are risc de naștere prematură, infecții respiratorii frecvente sau severe în copilărie care împiedică dezvoltarea completă a plămânilui, favorizând dezvoltarea BPOC-ului la vârsta adultă.
Pacienții cu BPOC au mult mai frecvent infecții pulmonare, cum ar fi gripa sau pneumonia, au risc crescut de cancer pulmonar, probleme cardiace, atrofie musculară, osteoporoză, depresie și anxietate” – avertizează managerul unității sanitare, șef lucr. dr. Beatrice Mahler.
Potrivit medicului pneumolog, dacă sunteți fumător, renunțarea la fumat sau vapat este importantă pentru prevenirea BPOC, iar dacă ați fost diagnosticat cu BPOC, este esențială schimbarea stilului de viață:
„Renunțați la fumat sau la vapat. Acesta este cel mai important lucru de făcut! Chiar dacă fumați de mulți ani, renunțarea vă poate ajuta. Evitați fumatul pasiv sau fumul de la focul de gătit din interiorul casei. Rămâneți activ fizic, făcând mișcare zilnic. Protejați-vă de infecțiile pulmonare prin vaccinare antigripală în fiecare an, vaccinare împotriva pneumoniei sau alte vaccinuri recomandate adulților la risc. Respectați medicația recomandată de medic” – recomandă șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

INSP: „Vă invităm să petrecem două zile împreună fără fumuri”

„Respirația este o funcție uimitoare, despre care încă avem multe de descoperit. Fără să mâncăm putem rezista câteva săptămâni, fără să bem apă, câteva zile, însă fără să respirăm putem supraviețui doar câteva minute, ceea ce ne face să conștientizăm cât este de important ca acest proces să se desfășoare în bune condiții, pentru că el este cel care ne ține în viață în fiecare moment” – informează INSP și deschide porțile pentru a găzdui caravana de informare dedicată temei anunțate și BPOC, în zilele de 15 noiembrie 2023 (interval orar 11.00 – 17.00) și 16 noiembrie 2023 (orele 09.00 – 17.00).
Astfel, o echipă formată din personal medical voluntar și personal de suport vor informa publicul cu privire la riscurile asociate consumului de tutun. O echipă formată din personal medical voluntar și personal de suport vor informa publicul asupra riscurilor amintite și vor realiza examene clinic non-invazive (măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului).

Consumul de tutun, principala cauză evitabilă a cancerului de plămân

Potrivit datelor oficiale, riscul de cancer pulmonar este de 20-25 de ori mai mare la fumători, în raport cu cei care aleg să evite acest obicei nefiresc pentru nevoile organismului; de asemenea, este un factor de risc pentru alte trei grupe de boli netransmisibile precum bolile cardiovasculare, diabetul și bolile respiratorii.

Fumătorii au un risc de 2-4 ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta o boală cardiovasculară iar fumatul dublează riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.

Riscul de deces și invaliditate din cauza consumului de tutun crește odată cu numărul de țigări fumate

Riscul de mortalitate și morbiditate în rândul fumătorilor din cauza bolilor legate de consumul de tutun, cum ar fi boala cardiacă ischemică, crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi însă fumul de țigară afectează și sănătatea nefumătorilor, prin fumat pasiv.

Prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control al epidemiei de fumat, în timp ce  limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.

Articolul precedentASSMB: Spitalele din Capitală se confruntă cu situaţii critice, iar consecinţele sunt alarmante. Situaţia s-a agravat odată cu protestul angajaţilor CNAS
Articolul următorȘef lucr. dr. Beatrice Mahler: „Renunțarea la fumat reduce riscul de boli pulmonare și cardiovasculare, reduce riscul de cancer pulmonar, dar și a cancerelor cu altă localizare (gât, limbă, vezică urinară), reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 30-40%, dar și riscul de a dezvolta tulburări de vedere, cum este cataracta sau glaucomul”