Dr. Luiza Iorga: Observăm o creștere a incidenței în ceea ce privește fumatul în rândul adolescenților

0
233

Dr. Luiza Iorga, coordonatorul Centrului Antifumat din Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, a declarat într-un interviu acordat pentru www.sanatatea.tv și www.rohealthreview.ro, cu prilejul Zilei Naționale fără Tutun, că se observă o creștere semnificativă a incidenței în ceea ce privește fumatul în rândul adolescenților.

”Ziua Națională fără Tutun este un prilej atât pentru noi pneumologii cât și la nivel de țară, prin care să conștientizăm riscurile la care se supun fumătorii și, nu în ultimul rând, să îi convingem să renunțe la acest viciu dăunător. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, există 1,3 miliarde de fumători la nivel mondial, dintre care 8 milioane de decese pe an, iar dintre aceștia 1 milion sunt fumători pasivi. Eurobarometrul din 2017, acestea fiind ultimele statistici, arată că avem o medie de 29% de fumători dintre care majoritatea sunt bărbați. Vârstele încep de la 15 ani. Observăm o creștere a incidenței în rândul adolescenților, de la 21% în anul 2014 la peste 29% în anul 2017. O creștere marcantă a fumătorilor în rândul adolescenților, aceștia fiind tentați în special să încerce țigara electronică”, a declarat dr. Luiza Iorga.

Potrivit coordonatorului Centrului Antifumat din Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, creșterea numărului de adolescenți care încep să fumeze se explică și prin faptul că au acces mai ușor la astfel de device-uri.

”Sunt copii de 14 -15 ani care doresc să încerce. Probabil, mă gândesc, că și din cauza faptului că văd în familie. Aceste device-uri au fost inventate ca să renunțăm la fumat, numai că ele în timp s-au dovedit că sunt la fel de dăunătoare ca și țigara convențională prin lichidele acelea nocive pe care le conțin și vaporii care sunt inhalați tot la nivelul căilor aeriene. Alarmant este că a crescut incidența în rândul adolescenților. Și asta vrem, practic, să dezvoltăm mai mult, să oprim această creștere a incidenței”, a mai precizat dr. Iorga.

Potrivit medicului, majoritatea deceselor prin cancer pulmonar, 90% din cazuri, este înregistrată la pacienții fumători.  Iar supraviețuirea la cinci ani este de aproximativ 5%.

În ceea ce privește adresabilitatea la Centrul Antifumat din Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” București, dr. Luiza Iorga spune că în contextul pandemic au cerut ajutor pentru renunțarea la fumat mai puține persoane și că există o susceptibilitate că fumătorii ar fi putut să-și intensifice acest obicei pe fondul stresului produs de pandemia de COVID-19.

Totodată, a menționat și ce ar trebuie să facă o persoană atunci când se decide să renunțe la fumat.

”Adresabilitatea în ceea ce privește Centrul de renunțare la fumat din cadrul Institutului Marius Nasta a fost redusă în această perioadă a pandemiei, observând o scădere marcantă a pacienților care s-au adresat Centrului începând din martie 2020 până în prezent. Sunt persoane care reușesc destul de repede să se lase de fumat, desigur cu ajutor și spun asta din statisticile pe care le avem noi la nivel de Institut și sunt și persoane care reușesc mai greu. Dar sunt destul de multe care reușesc și trebuie să subliniem acest lucru. (…) În primul rând pe fiecare pachet de țăgări este acel Tel verde pe care persoanele care vor să se lase de fumat pot să îl acceseze, la nivel de Institut fiind program de dimineață, de la 7.30, până seara, la 19.30, unde pot găsi consiliere psihologică, în două ture, consiliere atât cu prezență fizică cât și telefonică șic onsiliere medicală la cei care doresc tratament medicamentos. În ultimul an am avut o medie de cam 30-40 de persoane pe lună care au cerut ajutor pentru a se lăsa de fumat”, a mai subliniat dr. Luiza Iorga.

Cu prilejul Zilei Naționale fără Tutun, marcată în fiecare an în a treia joi a lunii noiembrie, dr. Luiza Iorga a transmis și un mesaj populației fumătoare, dar și potențialilor fumători: ”Trebuie să fim consștienți asupra riscului la care ne supunem și trebuie să conștientizăm că există ajutor, ajutor pe care oamenii trebuie să îl ceară. Deci, o viață fără tutun! Ne dorim o viață sănătoasă, o viață fără tutun!”.

 

Articolul precedentGheorghiță: Măsurile luate în context de pandemie nu au cum să fie măsuri populare
Articolul următorEXCLUSIV Sanitas: Oamenii sunt foarte supărați și dispuși la acțiuni cum nu s-au mai văzut în Sănătate