Forumul European al Pacientilor si partenerii din domeniul sanatatii isi unesc fortele pentru responsabilizarea pacientilor

0
53

Reprezentanti ai asociatiilor de pacienti, cercetatori si factori de decizie isi unesc fortele pentru a explora rolul responsabilizarii pacientilor pentru construirea unor sisteme de sanatate echitabile, durabile si de inalta calitate in Europa, conform unui comunicat de presa.

Campania European Patient Forum (EPF) va dura un an si isi propune sa responsabilizeze pacientii. EPF va lucra impreuna cu comunitatea din sectorul sanatatii pentru a duce discutiile europene despre acest subiect cu un pas inainte, esential pentru a lua masuri concrete. Viziunea EPF pentru viitor este ca toti pacientii cu boli cronice si/sau cu conditii de lunga durata din EU sa aiba acces la ingrijire medicala si sociala de inalta calitate si echitabila, care pune accentul pe pacienti.

Obiectivele strategice ale EPF pun accentul pe domenii cum ar fi competenta in domeniul medical, conceperea si asigurarea ingrijirii medicale, implicarea pacientilor, responsabilizarea pacientilor, organizatiile durabile ale pacientilor si nediscriminarea acestora.

„Pacientii cu boli cronice sunt deseori mentionati ca fiind cea mai putin utilizata resursa din sistemul sanatatii, in timp ce modelele de ingrijire axate pe pacient au demonstrat o calitate mai buna a ingrijirii, precum si potential de profit pe termen lung. Exista prea multi pacienti care inca se lupta sa obtina asistenta de care au nevoie pentru a deveni parteneri egali la ingrijire. Pentru a marca un progres real, trebuie sa facem responsabilizarea pacientilor o prioritate, incepand cu dezvoltarea unei strategii si a unui plan de actiune la nivelul UE.a€œ, a spus Anders Olauson, presedintele EPF.

„Pacientii prescriu E5 pentru sisteme de sanatate durabilea€œ este sloganul Campaniei EPF pentru a demonta faptul ca pacientii sunt oameni activi care pot face o diferenta pentru durabilitatea sistemelor de sanatate, daca au sustinere si in functie de capabilitatile si situatia personala. Cei cinci „Ea€œ ai responsabilizarii reprezinta educatia, expertiza,egalitatea, experienta si angajamentul (engagement) acestora.

Mai exact, acestea inseamna:

a· Educatie: pacientii pot lua decizii informate pentru sanatatea lor daca pot accesa toate informatiile relevante, intr-un format usor de inteles.

a· Expertiza: pacientii isi auto-gestioneaza boala in fiecare zi, deci au o expertiza unica a asistentei medicale care trebuie sustinuta.

a· Egalitate: pacientii au nevoie de suport pentru a deveni parteneri egali cu profesionistii din domeniul medical pentru gestionarea bolilor acestora.

a· Experienta: pacientii individuali lucreaza cu organizatii ale pacientilor pentru a-i reprezenta, si pentru a le directiona experienta si vocea colectiva.

a· Angajament (Engagement): pacientii trebuie sa fie implicati in conceperea unui sistem de sanatate mai eficient pentru toti si in cercetare, pentru asigurarea tratamentelor si serviciilor noi si mai bune.

„Pacientii sunt cei care unesc doctorii in Europa, iar responsabilizarea pacientilor este crezul necesar in aceste vremuri: capabilitatea trebuie sa se potriveasca provocarilor si oportunitatilor din sistemele de sanatate moderne. Pacientii responsabilizati sunt pacienti bine informati, pacienti competenti si, in cele din urma, dar nu cel mai putin important, pacienti care isi asuma responsabilitatea pentru sanatatea si munca lor in parteneriat cu doctorii. Exista o nevoie mai urgenta de a aborda provocarile demografice si bolile cronice, si trebuie luate masuri pentru a responsabiliza pacientii in aceste privinte. CPME sustine actiunile care asigura accesul pacientilor, competenta in domeniul sanatatii, promovarea sanatatii si serveste nevoilor pacientilor, in timp ce respecta autonomia medicilor si rolul esential al acestora in asigurarea ingrijirii medicale.a€œ, a declarat dr. Katrín Fjeldsted, reprezentant al Comitetului Permanent al Medicilor Europeni (CPME).

„in calitate de studenti la medicina, sustinem cu tarie responsabilizarea pacientilor, deoarece expertiza si experienta pacientilor sunt foarte importate in procesul terapeutic.a€œ, a declarat Pascal Nohl-Deryk, presedinte al Asociatiei Europene a Studentilor la Medicina (EMSA).

„Punctul central pentru toti profesionistii din domeniul sanatatii, inclusiv,desigur, pentru farmacisti, trebuie sa fie pacientii. Asta inseamna recunoasterea faptului ca pacientii au propria voce si ca autonomia si responsabilizarea pacientilor sunt parti esentiale ale serviciilor de sanatate mai reactive si ale unei ingrijiri mai efective si mai eficiente.a€œ, a adaugat John Chave, presedinte al Grupului Farmaceutic al Uniunii Europene (PGEU).

„Pacientii informati iau decizii informate – si deseori diferite. Invitarea acestora sa fie parte activa a unui proces de luare a deciziilor este un prim pas important daca ne dorim un sistem de sanatate care respecta valorile si preferintele pacientilora€œ- Beth Lilja, director executiv general al Societatii Daneze Pentru Siguranta Pacientilor.

Nevoia de a promova intelegerea a ceea ce inseamna responsabilizarea pacientilor din perspectiva pacientilor in cadrul factorilor de decizie politici si a actionarilor din domeniul sanatatii a devenit evidenta in cadrul Conferintei. Prin urmare, rezultatele sedintei vor contribui la dezvoltarea unei Carte de responsabilizare a pacientilor si a unei harti a actiunilor cu actionari multipli, care vor fi lansate in noiembrie 2015, conform aceluiasi comunicat de presa.

Articolul precedentCongresul National de Urologie ROMURO 2015 a inceput
Articolul următorZiua Mondiala a Siclemiei – 19 Iunie