FORO, semnal de alarmă legat de modul în care trebuie acţionat pentru controlul obezităţii

0
128

Forumul Român de Obezitate (FORO) trage un semnal de alarmă legat de modul în care trebuie acţionat pentru controlul obezităţii. ”Orice decizie medicală şi terapeutică trebuie luată doar împreună cu medicul curant, cel care poate recomanda medicamente pe bază de prescripţie medicală”, subliniază FORO.

”Toate tratamentele disponibile în România în prezent pentru controlul greutăţii pe termen lung sunt indicate ca adjuvant la un regim alimentar hipocaloric şi o activitate fizică crescută, pentru scădere ponderală la pacienţi”, potrivit unui comunicat, transmis, vineri, de Forumul Român de Obezitate.

Reacția FORO vine după ”apariţia în spaţiul public a unor articole care demonstrează o înţelegere simplistă şi inadecvată a acestei boli, fără prezentarea contextului genetico-psiho-social al incidenţei acestei boli şi a mecanismelor complexe ale controlului ei”.

„Este responsabilitatea noastră, a tuturor (…) să determinăm o schimbare reală privind înţelegerea şi tratarea acestei afecţiuni. Nu trebuie să lăsăm să circule informaţiile scoase din context, trunchiate sau nedocumentate ştiinţific care să inducă în eroare pacienţii, cu riscuri majore pentru sănătatea acestora”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, membru FORO şi preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, citat în comunicat.

„Fac un apel la profesioniştii din domeniul sănătăţii să se informeze temeinic cu privire la medicamentele care sunt autorizate în România pentru diabet şi obezitate şi să le prescrie numai conform indicaţiilor din prospect şi doar pacienţilor care necesită tratament medicamentos”, a mai declarat prof. dr. Nicolae Hâncu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un raport în care avertizează că o „epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa şi este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, echivalentul a 13% din totalul acestora. De asemenea, în 2021 Comisia Europeană a recunoscut obezitatea ca boală cronică, asumându-şi angajamentul de a o prioritiza ca patologie netransmisibilă, cu obiectivul de a pune bazele unor sisteme mai reziliente de sănătate în Uniunea Europeană.

„În România, peste 4 milioane de oameni suferă de obezitate, ceea ce reprezintă o prioritate de sănătate publică ce nu trebuie tratată superficial şi senzaţionalist. Avem nevoie de politici publice adecvate, care vizează prevenţia şi o abordare medicală integrată, dar şi de campanii profesioniste şi responsabile de informare”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, membru FORO şi preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie, citată în comunicat.

Președintele Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet și membru FORO, prof. dr. Cornelia Bala, subliniază că este nevoie de o educare a pacienţilor şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii cu privire la medicamentele autorizate pentru tratamentul tulburărilor metabolice.

„FORO consideră că este nevoie de o cât mai bună informare şi educare a pacienţilor şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii cu privire la medicamentele autorizate pentru tratamentul tulburărilor metabolice şi îi încurajează pe aceştia să consulte periodic site-urile societăţilor medicale de specialitate pentru a fi la curent cu cele mai recente indicaţii aprobate, în scopul prevenirii administrării incorecte a acestora”, a declarat prof. dr. Cornelia Bala, potrivit comunicatului citat.

Potrivit sursei citate, obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului, afectând calitatea vieţii şi sănătatea unui procent însemnat de adulţi, adolescenţi şi copii. În România, 31,4% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, 34,6% din populaţia României e afectată de suprapondere, iar 6 din 10 adulţi au probleme cu greutatea

 

 

Articolul precedentVariola maimuței: Un nou caz confirmat în România, la un bărbat de 51 de ani
Articolul următorLista actualizată a Centrelor de evaluare COVID -19 din Bucureşti şi din ţară