Formare națională pentru asistenți medicali în îngrijirea pacienților cu AVC, la SCJU Târgu Mureș

0
558

Un program de formare dedicat asistenților medicali din neurologie, axat pe managementul accidentului vascular cerebral, s-a desfășurat în perioada 9 – 11 mai 2025 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Cursul a fost acreditat de OAMGMAMR, oferind 15 credite profesionale participanților.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului național FOCUS AVC – „Formare pentru Obținerea de Competențe Unitare în Structurile implicate în îngrijirea pacientului cu Accident Vascular Cerebral”, cod SMIS 318523. Proiectul este implementat de Spitalul Universitar de Urgență București, în parteneriat cu SCJU Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, Asociația Societatea de Neurologie din România și Asociația Medicilor Rezidenți.

Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 54 de luni (mai 2024 – noiembrie 2028) și are un buget total de 73.649.172,86 lei, din care cofinanțarea Uniunii Europene prin Fondul Social European Plus (FSE+) este de 59.500.178,66 lei.

Prof. univ. dr. Rodica–Ioana Bălașa, medic șef al Secției Clinice Neurologie I din cadrul SCJU Târgu Mureș și coordonator local al proiectului, a explicat că obiectivul general al inițiativei este îmbunătățirea accesului și eficienței serviciilor medicale adresate pacienților cu AVC, inclusiv în structurile suport precum ambulanța, SMURD și Unitățile de Primiri Urgențe.

În acest scop, proiectul presupune elaborarea a șase instrumente de lucru – un protocol clinic, patru ghiduri de practică medicală și un registru informatizat – menite să asigure o abordare integrată între toate structurile implicate în gestionarea cazurilor de AVC. De asemenea, sunt planificate șase acțiuni de formare profesională, adresate unui număr de 1.230 de profesioniști din domeniul sănătății.

Cursul desfășurat la SCJU Târgu Mureș face parte din Subactivitatea A2.3: „Organizarea și derularea unui program de formare pentru personalul medical din secțiile de neurologie (medici și asistenți medicali)”.

Au participat 47 de asistenți medicali din secțiile de neurologie ale mai multor spitale din țară: SCJU Târgu Mureș, SJU Brașov, SJU “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, SJU Miercurea Ciuc, SCJU Bistrița, SJU Alba-Iulia, SCJU Sibiu, SJU “Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe și Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov.

Formatori în cadrul cursului au fost: asist. univ. dr. Andone Răzvan-Sebastian, dr. Gothard Anita, dr. Sărmășan Emanuela, dr. Roman Medeea-Maria, asistenta medicală șefă Bloj Lucia și asistenta medicală Luncașu Patricia-Elena, toți din cadrul Secției Clinice Neurologie I a SCJU Târgu Mureș.

Temele abordate în cadrul programului au inclus:

  • organizarea și rolul Unității de AVC (UAVCA);

  • accidentele vasculare cerebrale ischemice – cauze, manifestări clinice, tratamente de revascularizare, complicații;

  • AVC hemoragic – diagnostic, intervenții terapeutice, particularități ale îngrijirii;

  • hemoragia subarahnoidiană – cauze, tratamente și monitorizare.

Prin derularea acestui curs, proiectul FOCUS AVC contribuie direct la profesionalizarea și perfecționarea continuă a personalului medical, cu impact concret asupra calității îngrijirii oferite pacienților cu accidente vasculare cerebrale.

Articolul precedentInvestiție de 25 milioane de lei în dotarea SCJU „Sf. Ap. Andrei” pentru combaterea cancerului, la Galați
Articolul următorASSMB facilitează accesul gratuit al studenților la consultații de specialitate