FNPMF solicită adoptarea legii certificatului verde: Nu mai avem timp să așteptăm

0
339

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) solicită tuturor parlamentarilor adoptarea legii certificatului verde fără tergiversări, fără introducerea unor excepții sau modalități de a „fenta” măsurile de sănătate publică și cu sancțiuni severe pentru cei care nu respectă legea.

„Certificatul verde a fost introdus pe plan intern din perioada verii de mai multe state europene ca măsură de limitare a transmiterii virusului SARS-CoV-2. În mod inexplicabil, această măsură nu a fost luată și de România decât parțial în luna octombrie, când numărul românilor care mor zilnic fără vină a ajuns de ordinul sutelor. Ne mor bunicile și bunicii uitați în sate și în case”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de FNPMF.

„Ne mor mamele, tații, frații, surorile, copiii. Ne mor rudele, prietenii, vecinii și colegii. Ne mor medicii de familie. Avem nevoie de o lege corectă acum, nu peste încă o lună și încă 15.000 de decese evitabile adăugate la cei 15.000 de morți de până acum, din valul 4, și 30.000 de morți de valurile precedente”, adaugă FNMPF.

Potrivit reprezentanților FNPMF, în ultima săptămână s-a u văzut efectele pozitive ale introducerii parțiale a certificatului verde.

„Nu mai avem timp să așteptăm. Certificatul verde introdus în forma în care a fost adoptat la nivel european, în toate domeniile și pentru toate activitățile, fără excepție, este cea mai sigură măsură care poate fi adoptată de Parlament pentru a limita transmiterea virusului, a numărului de îmbolnăviri și reducerea deceselor. Pentru a proteja viețile românilor”, sbliniază sursa citată.

Potrivit FNPMF, certificatul verde sprijină indirect și campania de vaccinare, fără a introduce obligativitatea vaccinării.

„Românii au posibilitatea de a alege – vaccin sau testare. Sau, fără certificat, accesul limitat la anumite activități, telemunca, în funcție de alegerile individuale ale fiecărui cetățean. Solicităm în egală măsură sancționarea severă a celor care nu respectă legea și nu verifică existența certificatului verde”, conform sursei citate.

FNPMF consideră revoltător ca un medic de familie să fie sancționat cu sume între 6.000 și 11.000 lei dacă nu solicită pacientului adeverința de la angajator pentru eliberarea certificatului de concediu medical, sau cu sume între 5.000 și 10.000 dacă nu completează planul de supraveghere pentru concediul medical, adică pentru o eroare birocratică, care nu pune viața nimănui în pericol.

„În același timp însă firmele și instituțiile care nu verifică existența certificatului verde și pun în pericol viața a sute sau mii de oameni zilnic riscă, în prezent, o amendă de doar 2.000 până la 10.000 lei”, mai arată sursa citată.

 

Articolul precedentSUA: Autorizarea pentru adolescenţi a vaccinului anti-COVID Moderna, amânată
Articolul următorGCS: 6.993 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. La ATI sunt internați 1.876 de pacienți