FNPMF semnalează ”grava subfinanțare a cabinetelor de medicina familiei”: România alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea cetățenilor

0
256
medic la laptop

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) atrage atenția că România alocă doar 50 de bani pe zi pentru sănătatea cetățenilor  și semnalează ”încă o dată Guvernului României grava subfinanţare a cabinetelor de medicina familiei, care nu mai poate fi menţinută şi în bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de sănătate pentru anul 2023”.

”Doar 50 de bani pe zi alocă România pentru sănătatea cetăţenilor, la un buget actual de doar 3,6 miliarde de lei alocat anual finanţării asistenţei medicale primare. Cele peste 9000 de cabinete de medicina familiei şi peste 200 de centre de permanenţă din asistenţa medicală primară din România asigură servicii medicale esenţiale, preventive şi curative, pentru pacienţii din mediul urban şi rural cu doar 50 de bani pe zi, alocaţi de Guvern şi Parlament pentru fiecare cetăţean! Bugetul necesar pentru reţeaua strategică de cabinete de medicina familiei este de 7 miliarde de lei anual, aproape dublu comparat cu bugetul alocat în anul 2022, de doar 3,6 miliarde de lei. Un buget anual de 7 miliarde de lei pentru asistenţa medicală primară este echivalentul unei alocări de doar 1 leu pe zi pentru fiecare cetăţean român.Nu merită sănătatea cetăţenilor români măcar 1 leu/zi?”, potrivit unui comunicat al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie .

Reprezentanţii medicilor de familie subliniază că a fost şi este recunoscut de autorităţile române faptul că medicina de familie este grav subfinanţată, tarifele decontate fiind practic jumătate din valoarea celor reale, iar tarifele orare pentru plata orelor de gardă din centrele de permanenţă nu au mai fost actualizate în ultimii patru ani.

”Problemele nu pot fi rezolvate pe parcursul anului doar prin discuţii la nivelul ministerelor şi CNAS, în absenţa prevederilor bugetare necesare, decise în aceste săptămâni de Guvern şi aprobate de Parlament. Creşterea calităţii serviciilor medicale nu este posibilă fără investiţii în infrastructura cabinetelor de medicina familiei, în pregătirea personalului medical şi auxiliar, în pregătirea şi atragerea viitorilor medici de familie. Activitatea cabinetelor de medicina familiei nu mai este posibilă fără alocarea celor 7 miliarde de lei anual pentru asistenţa medicală primară”, se arată în comunicatul citat.

FNPMF precizează că ”pacienţii români merită să aibă acces la servicii medicale de cea mai înaltă calitate în asistenţa medicală primară”.

”Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat astăzi Guvernului şi Parlamentului alocarea celor 7 miliarde de lei în bugetul pentru anul 2023, care urmează să fie aprobat în luna decembrie”, se mai arată în comunicat.

Articolul precedent3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi
Articolul următorVariola maimuței: Un nou caz confirmat în Rom-nia, la un bărbat de 34 de ani din București