FNPMF, reacție după ce ministrul Sănătății i-a îndemnat pe români să se prezinte ”cât mai repede” la medicul de familie pentru prescripția comprimatelor de iod

0
147
medic la laptop

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) a transmis, luni, că este posibil ca pacienții cu ”probleme de sănătate curente să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”. Reacția FNPMF vine după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndemnat pe românii cu vârsta până la 40 de ani ”să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia pentru pastile de iod”.

”Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, precizează Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat.

Medicii de familie afirmă că ”au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi (luni – n.r.), persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2.500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”.

FNPMF atenționează și că aceste rețete nu pot fi trimise online, fiind necesară prezența fizică la cabinet:

”Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate”, potrivit comunicatului citat.

”Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, încheie Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că sistemul de distribuţie a pastilelor de iodură de potasiu este ”perfect funcţional”.

”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională. Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara, listele se regăsesc la Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică, de unde îşi pot ridica gratuit aceste pastile. Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct”, a afirmat Alexandru Rafila.

 

 

 

Articolul precedentMinistrul Rafila: Dacă școlile asigură condiţii de igienă la grupurile sanitare, dezinfectanți, lucrurile pot fi ținute sub control
Articolul următorPrima ședință a grupului tehnic de lucru pentru elaborarea planului de măsuri necesare reformării asistenței medicale primare