Fibrilatia atriala, o epidemie a secolului nostru

0
324

Fibrilatia atriala este cea mai comuna tulburare de ritm a inimii, fiind o aritmie frecventa ce apare, in special, la persoanele in varsta. in mod normal, bataile inimii sunt ritmice. in fibrilatia atriala semnale electrice anormale determina camerele superioare ale inimii, numite atrii, sa tremure sau sa fibrileze. O inima aflata in fibrilatie nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala.

a€œFibrilatia atriala poate fi considerata o epidemie a secolului nostru. Asistam la raspandirea acesteia la nivelul intregii populatii si mai ales in unele categorii de bolnavi cu boli cardio-vasculare. Daca privim cifrele prevalentei fibrilatia atriale, numarul total al bolnavilor se ridica la peste 1,5 milioane in Europa. Daca ne gandim la procente, este undeva la 2% fata de populatia totala a globului. Ajungem deci la cifre absolute ingrijoratoare. Rata aparitiei fibrilatiei atriale creste tot mai mult deoarece este legata de inaintarea in varsta, iar populatia globului tinde spre imbatranire”, a spus Prof.Univ. Dr. Cezar Macarie, medic primar cardiologInstitutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

Fibrilatia atriala creste riscul pentru accidentul vascular cerebral. Inima in fibrilatie face ca sangele sa se acumuleze la nivelul atriilor, care poate avea ca rezultat formarea de cheaguri in atrii. Daca inima pompeaza acest cheag in circulatie, acesta poate ajunge la nivelul creierului, determinand producerea unui accident vascular cerebral.

Fibrilatia atriala este determinata de disfunctii ale activitati electrice ale inimi sau de boli care afecteaza miocardul (muschiul inimii) sau suprasolicita inima: hipertensiune arteriala, afectiuni ale coronarelor si infarct miocardic acut, insuficienta cardiaca, afectiuni ale valvelor inimii, cardiomiopatii, miocardite, boala reumatismala cardiaca, boli congenitale ale inimii, pericardite si endocardite.

Articolul precedentIncepe catagrafierea bebelusilor pentru vaccinarea impotriva tuberculozei
Articolul următorMihai Seitan, la conferinta pentru medicina integrativa: Avem nevoie de peste 500 de milioane de euro pentru plata pensiilor