Femeile aflate la menopauza si care iau statine, medicamente impotriva colesterolului, prezinta un risc crescut de declansare a diabetului, potrivit unui studiu.

Aproximativ 154.000 de femei care nu sufereau de diabet, cu varsta medie de 63 de ani au fost supuse studiului. Rezultatele au scos la iveala peste 10.000 de noi cazuri de diabet la femeile care foloseau statine. Astfel s-a demonstrat ca riscul aparitiei diabetului are legatura cu administrarea medicamentelor contra colesterolului.

Mai mult decat atat, legatura a continuat sa existe si dupa ce oamenii de stiinta au eliminat ceilalti factori de risc care declanseaza diabetul, precum varsta, rasa si indicele de masa corporala. Desi legatura dintre statine si declansarea diabetului nu a fost definita in mod clar, specialistii considera ca acest subiect merita o mai mare atentie, in special la persoanele de varsta a treia.

Realizarea unor studii viitoare, pe femei si pe barbati, de rase si etnii diferite, vor putea permite clarificarea chestiunii referitoare la riscul de diabet in functie de administrarea de statine. Astfel gestionarea acestui risc va fi benefica pentru optimizarea terapiilor viitoare.