Femeile care au facut chimioterapie pe perioada sarcinii, au dat nastere unor copii cu o dezvoltare fizica si psihica normala, potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta din Belgia.

Expertii au analizat dezvoltarea a peste 70 de copii ale caror mame au urmat pe perioada sarcinii un tratament impotriva cancerului, cu chimioterapie. Astfel, rezultatele analizelor au aratat ca tratamentul nu a avut niciun efect negativ pe termen lung asupra copiilor, in ciuda avertizarilor, potrivit carora chimioterapia in primele 12 saptamani de sarcina creste riscul de a dezvolta defecte congenitale.

Studiul inceput in anul 2005 a vizat cercetarea copiilor cu varste intre 18 luni si 18 ani, acestia fiind supusi la teste fizice si mintale.

Rezultatele studiului au aratat ca bebelusii nascuti din mame care au facut chimioterapie, au capacitati cognitive si rationale similare cu cele ale altor copii. Copiii nascuti prematur au obtinut rezultate mai slabe decat cei nascuti la termen, insa acest lucru este frecvent si la copiii ale caror mame nu au urmat un tratament cu chimioterapie.

De asemenea testele au aratat ca acesti copii beneficiaza de o dezvoltare fizica normala. Totodata cercetatorii au afirmat ca numarul viitoarelor mame dignosticate cu cancer este in crestere in conditiile in care a crescut si varsta la care acestea raman insarcinate. insa pentru a elimina orice efect secundar aparut in timp, sunt necesare mai multe studii care sa confirme sau sa infirme concluzia oamenilor de stiinta belgieni.