Femeile in varsta care consuma alimente bogate in carbohidrati si amidon prezinta un risc crescut de a dezvolta o forma mortala de cancer, potrivit unui studiu european.

Cercetarile au evidentiat existenta unei legaturi intre indicele glicemic crescut si o forma particulara de cancer la san. Se pare ca aceasta forma de cancer nu are receptori pentru hormonul feminin estrogen, purtand numele de cancer mamar ER-negativ. Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 330.000 de femei, specialistii analizand legatura dintre factorii de nutritie si riscul de aparitie a cancerului. Astfel, in 12 ani de cercetari, aproximativ 12.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar.

intr-o prima faza, cercetatorii nu au constatat existenta unei legaturi intre cancerul mamar si indicele glicemic. Atunci cand cercetarea s-a axat asupra femeilor aflate la menopauza care aveau cancer ER-negativ, oamenii de stiinta au observat ca 158 din femeile din grupul care consuma alimente cu indice glicemic ridicat, sufereau de cancer mamar. De asemenea, in grupul femeilor cu indice glicemic mic, doar 11 femei au fost diagnosticate cu cancer mamar.

in ceea ce priveste cancerul ER-negativ, statisticele sunt ingrijoratoare. Un sfert dintre cazurile de cancer la san sunt cauzate de tumorile ER-negative. Spre deosebire de tipurile de cancer provocate de tumorile ER-pozitive, tumorile ER-negative tind sa creasca mai repede, fiind mai putin sensibile la terapiile pe baza de hormoni.

Cercetarea este importanta, mai ales ca in literatura de specialitate, informatiile referitoare la cancerului de san ER-negativ sunt foarte putine.