in general femeile sufera de boli cardiovasculare la varste mult mai inaintate decat barbatii, insa femeile care fumeaza au mai multe probleme de pe urma fumatului decat barbatii, potrivit oamenilor de stiinta din Norvegia.

Din punct de vedere statistic pentru femeile nefumatoare, bolile de inima si infarctul apar in jurul varstei de 81 de ani, iar la barbatii care nu fumeaza la aproximativ 72 de ani. insa cercetatorii norvegieni au realizat un studiu conform caruia fumatul creste riscul de infarct la barbati, dar mai ales la femei. Mai exact, barbatii dependenti de tutun ar putea suferi primul infarct la varsta de 64 de ani, iar femeile fumatoare la 66 de ani. Astfel, femeile care fumeaza sunt predispuse unui infarct mai devreme cu 15 ani decat la nefumatoare.

Totodata, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca dependenta de tigari poate duce la instalarea precoce a menopauzei, ceea ce inseamna reducerea cantitatii de estrogen si instalarea bolilor cardiovasculare mult mai devreme. De asemenea, femeile care fumeaza si folosesc pilule contraceptive prezinta un risc mai mare de a suferi afectiuni cardiovasculare. Acest lucru este posibil deoarece tigarile si pilula contraceptiva, favorizeaza depozitul colesterolului pe artere, deci ingrosarea acestora. in aceasta situatie, medicii specialistii le recomanda femeile care iau anticonceptionale sa renunte la fumat, sau sa consulte un specialist pentru o alta metoda de contraceptie.