Tratamentul cu levotiroxina in sarcina nu scade riscul complicatiilor si avortului spontan la femeile cu anticorpi antitiroidieni, dar cu functie tiroidiana normala. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat zilele trecute in New England Journal of Medicine si prezentate in cadrul congresului anual al Societatii Internationale de Endocrinologie – ENDO 2019 – care se desfasoara in perioada 23-26 martie la New Orleans.

 

Anticorpii antitiroidieni si riscul de pierdere a sarcinii

 

Prezenta anticorpilor antitiroidieni in sange sugereaza existenta unei boli tiroidiene autoimune. Bolile tiroidiene autoimune pot avea manifestari diferite: boala Hashimoto este caracterizata prin functie tiroidiana scazuta sau chiar absenta (hipotiroidie), in timp ce boala Graves se manifesta prin cresterea functiei tiroidiene – hipertiroidie. in unele situatii insa, medicii pot detecta prezenta anticorpilor antitiroidieni in sange fara ca functia tiroidiana sa fie afectata.

Prezenta in sange a unui anumit anticorp, anti-TPO (anticorp antiperoxidaza tiroidiana), se asociaza cu un risc crescut de pierdere a sarcinii si de nastere prematura la femeile de varsta fertila, chiar si atunci cand functia tiroidiana e normala.

Pana in prezent, ghidurile internationale recomandau tratamentul cu levotiroxina in sarcina in cazul femeilor cu anti-TPO si functie tiroidiana normala, pentru potentialul – nedemonstrat, doar intuit – de a scadea riscul de avort spontan. Rezultatele studiului realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Birmingham infirma aceasta ipoteza.

 

Un tratament care nu si-a demonstrat beneficiile

 

intr-un amplu studiu multicentric, desfasurat pe o perioada de sase ani – intre 2011 si 2017 – au fost incluse 940 de femei cu functie tiroidiana normala si anti-TPO din 49 de spitale din Marea Britanie. Toate femeile incluse in studiu aveau un istoric de infertilitate sau pierdere de sarcina si isi doreau sa nasca natural sau cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistata.

Jumatate din participantele la studiu au primit zilnic o doza de 50 mcg levotiroxina, cealalta jumatate a primit un placebo. Participantelor li s-a cerut sa inceapa tratamentul inainte de a ramane insarcinate si sa-l continue pana la incheierea sarcinii.

Numarul de sarcini duse la termen a fost similar in cele doua grupuri, demonstrand ca medicatia cu levotiroxina nu imbunatateste prognosticul de a duce o sarcina la termen in cazul acestor femei. Astfel, 266 din cele 470 de femei care au primit tratament cu levotiroxina au ramas insarcinate si 176 au dus sarcina la termen. in grupul placebo, 274 de femei au ramas insarcinate si 178 au dus sarcina la termen.

Autorii spun ca aceste rezultate demonstreaza ca tratamentul cu levotiroxina nu creste sansele femeilor cu anti-TPO de a duce sarcina la termen si ca sansele de avort si pierdere de sarcina raman neschimbate cu sau fara acest tratament. De aceea, ei pledeaza pentru scoaterea acestei recomandari din ghidurile internationale.