Federația „Solidaritatea Sanitară”, concluzia negocierilor de ieri: „Continuă acțiunile de protest, pregătind posibilitatea unei greve generale”

0
532
Foto: FSSR
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) transmite o informarea publică referitor la negocierile care au avut loc ieri cu factorii decizionali din ministere. Reprezentanții sindicali continuă acțiunile de protest, pregătind posibilitatea unei greve generale; conform acestora, unul din elementele esențiale ale disputei cu Guvernul (alături de mărimea creșterii) constă în faptul că guvernanții vor să acorde doar creșterea salariilor de bază în timp ce FSSR cere să crească întreaga anvelopă salarială, ceea ce înseamnă creșterea în mod proporțional și a sporurilor, alături de restul drepturilor salariale.
„În privința creșterilor salariale situația la acest moment este următoarea:
(1) Creșterea veniturilor salariale pentru anul 2024 intenționată de Guvern este, în medie, de 10%. Mai exact, pe modelul propus de Guvern angajații din sănătate ar primi pe tot anul 2024, în medie, venituri salariale cu doar 10% mai mari.
(2) Creșterea DOAR a salariilor de bază pe modelul 5% de la 1 ianuarie 2024, 10% din martie 2024 și 5 din iunie 2024 ar avea următoarele rezultate:
a. În iulie 2024 (după ultima creștere) veniturile salariale ale angajaților din sănătate ar fi cu DOAR 13,9% mai mari.
b. Recompensa acordată pentru contribuția la asigurarea permanenței serviciilor medicale/funcționării unității va fi blocată în continuare la nivelul anului 2018.
(3) Creșterea medie a salariilor de bază ascunde două efecte negative:
a. Nici o creștere pentru sporuri.
b. Distribuția asimetrică a creșterii cu 15% a salariilor de bază va conduce la procente nesemnificative (în unele cazuri la nici o creștere) pentru unele categorii de angajați.
Negocierile au avansat discret (nesemnificativ, deocamdată doar la nivelul intențiilor declarate) în privința altor categorii de revendicări decât cele aferente creșterilor salariale” – precizează sindicaliștii.
Articolul precedentUniversitatea „Ovidius”: Cafeneaua Ştiinţei – eveniment interactiv despre direcţiile noi de cercetare în domeniul medical
Articolul următorCard de dizabilitate standardizat valabil în toate statele UE