Federația Solidaritatea Sanitară avertizează că reformele din sănătate trebuie discutate cu angajații

0
217

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere ca președintele Nicușor Dan să inițieze consultări înainte de a propune reforme în domeniul medical, acuzând că unele idei lansate public nu reflectă realitățile sistemului.

Sindicaliștii critică în special propunerea privind limitarea programului zilnic de lucru la 12 ore, pe care o consideră inaplicabilă în contextul actual din sănătate.

„Circa 12.000 de medici sunt obligați ca în fiecare lună să aibă episoade de lucru continuu de peste 24 sau 30 de ore”, avertizează reprezentanții federației, subliniind că, în absența acestor ture prelungite, sistemul ar avea nevoie urgentă de cel puțin 5.000 de medici în plus.

”Consiliul de coordonare al Federaţiei «Solidaritatea Sanitară» din România (FSSR), întrunit în data de 31.05.2025, a analizat situaţia fiecărei categorii de personal din sănătate şi a hotărât principalele direcţii de acţiune pentru perioada următoare. Analizând contextul politic actual, FSSR constată cu îngrijorare intenţia de a reforma sistemele publice fără participarea principalilor actori ai serviciilor publice: angajaţii, prin reprezentanţii lor, federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector. Principala noastră preocupare este cea privitoare la sistemul public de sănătate”, a transmis, luni, Federaţia Solidaritatea Sanitară, într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii transmit preşedintelui Nicuşor Dan că au deja un întreg pachet de măsuri de reformă a sistemului, ca propuneri pe care le-au înaintat (în forme actualizate) în mod continuu, de peste un deceniu, tuturor politicienilor.

”Efectele absenţei experţilor FSSR de la consultări devin deja vizibile în spaţiul public, având chipul consultanţilor care analizează sistemul public şi propun modificări, fără să-l înţeleagă. Cel mai strident exemplu îl constituie discuţiile pe tema depăşirii celor 12 ore de muncă zilnică (limitelor timpului de lucru zilnic). Deşi în urmă cu doar câteva zile FSSR a publicat un nou studiu pe tema realităţilor din sistemul sanitar, în care reaminteşte şi de situaţia medicilor care efectuează gărzi, aceştia fiind nevoiţi să lucreze între 24 şi 30 de ore continuu, spaţiul public este umplut de comentarii pe tema numărului angajaţilor din sectorul public care lucrează peste 12 ore zilnic”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia afirmă că în sectorul public de sănătate există cca. 12.000 de medici care sunt obligaţi ca în fiecare lună să aibă episoade de lucru continuu de peste 24 sau 30 de ore, pentru care sunt plătiţi cu un salariu apropiat de cel existent la nivelul anului 2018.

”Dacă fiecare medic ar lucra o singură normă (adică dacă medicii care efectuează gărzi nu şi-ar sacrifica o parte a vieţii personale în favoarea vieţii profesionale pentru a asigura un serviciu public esenţial, numit permanenţa serviciilor medicale) atunci ar mai fi nevoie de ce puţin 5.000 de medici în sectorul public de sănătate. A discuta în acest context despre 12 ore de lucru maxim pe zi, despre existenţa unei singure norme de lucru, despre reducerea recompenselor pentru condiţiile de muncă şi pentru asigurarea continuităţii înseamnă a rata impactul negativ al unor astfel de intervenţii asupra capacităţii sistemului public de sănătate de a asigura continuitatea serviciilor medicale publice”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia atrag atenţia preşedintelui Dan că ”a decide fără a sta de vorbă cu reprezentanţii acelei părţi din populaţie care lucrează înseamnă atât o încălcare gravă a unei valori esenţiale a Uniunii Europene, numită dialogul social, cât şi asumarea tuturor consecinţelor negative specifice abordării unilaterale a problemelor”.

Articolul precedentGalați: Echipamente moderne pentru tratamentul AVC, printr-o investiție de 12,5 milioane lei
Articolul următorIași: Două vieți salvate prin intervenții de transplant renal la Spitalul „Parhon”