COVAX: Acord pentru 500 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna

0
25

Dispozitivul mondial COVAX a semnat un acord cu Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI) conform căruia va dispune de 500 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna.

Potrivit unui comunicat de presă al GAVI transmis luni, primele doze cu acest vaccin pe bază de ARN mesager ar trebui să fie livrate în trimestrul al patrulea din 2021, „cu un total de 34 de milioane de doze disponibile în 2021 şi până la 466 de milioane de doze în 2022”, informează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Vaccinul Moderna se administrează în general în două doze, chiar dacă noile recomandări prevăd o singură doză dacă persoanele inoculate au trecut recent prin boala COVID-19.

Acordul conţine totodată ”opţiuni ce permit eventual obţinerea de doze de vaccin care să fie adaptate la variantele viitoare ale virusului”, au precizat reprezentanţii acestei organizaţii.

Ad in title

”Lărgirea şi diversificarea portofoliului au fost întotdeauna un obiectiv esenţial al COVAX, pentru a rămâne flexibili în faţa acestei pandemii care se află într-o evoluţie constantă – inclusiv în faţa ameninţării tot mai mari generate de noile variante”, a declarat directorul executiv al COVAX, Seth Berkley, potrivit surselor citate.

Acordul a fost semnat după omologarea în regim de urgenţă a acestui vaccin, vineri, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), o cerinţă obligatorie pentru ca serul să poată fi integrat în mecanismul COVAX, implementat de GAVI, OMS şi CEPI (Coaliţia mondială pentru inovaţii în materie de pregătire pentru epidemii).

Acordul reprezintă ”o etapă importantă într-o perioadă în care depunem eforturi pentru ca populaţiile din lumea întreagă să aibă acces la vaccinul nostru anti-COVID-19”, a declarat directorul companiei Moderna, Stephane Bancel. El a recunoscut totuşi că ”numeroase ţări dispun de resurse limitate pentru a avea acces la vaccinuri”.

Pe lângă serul Moderna, OMS a omologat şi vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cele două seruri AstraZeneca fabricate în India şi în Coreea de Sud, precum şi vaccinul produs de compania Johnson & Johnson.

Până în prezent, COVAX, al cărui furnizor principal rămâne compania AstraZeneca, a expediat peste 49 de milioane de doze de vaccinuri în 121 de ţări şi teritorii participante la acest dispozitiv mondial.

Administratorii COVAX speră să dispună de 2 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 până la sfârşitul anului 2021, din care jumătate vor ajunge în 92 de ţări sărace. În total, dacă GAVI îşi va exercita opţiunile suplimentare prevăzute în contractele de achiziţie, acest mecanism şi-a asigurat 3,6 miliarde de doze.

Articolul precedentO nouă tranșă de vaccin produs de Pfizer/ BioNTech sosește marți în țară
Articolul următorNovavax intenționează să livreze vaccinuri anti-COVID-19 către Europa de la sfârșitul anului 2021