FABC: In Romania rurala a anului 2017, o femeie din 7 are o problema la sani, dar nu se duce la medic de frica sau rusine

0
56

80% dintre femeile testate anul acesta, in cadrul campaniei „Nu am facut destul”, initiate de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, nu au facut niciodata un control la sani.

Potrivit datelor prezentate astazi, in cadrul unei conferinte organizate la Palatul Parlamentului, peste 15% dintre femeile testate prezentau anormalitati la sani si aveau nevoie de un control de specialitate, iar aproape 50% dintre acestea aveau formatiuni de natura canceroasa si au fost indrumate catre un specialist.

Potrivit presedintelui FABC, Cezar Irimia, anul acesta voluntarii au intalnit foarte multe femei reticente, care au refuzat sa vina sa faca o examinare gratuita. Potrivit voluntarilor, multe dintre ele au declarat ca sunt deja batrane, iar un control la o varsta mai inaintata nu-si mai are rostul.

in acest context, Cezar Irimia a afirmat ca este necesara o mai buna educatie sanitara.

Caravana campaniei „Nu am facut destul, ajunse la cea de-a IV-a editie, a acoperit in aceasta toamna cinci judete din zona Moldovei si, cu totul, jumatate din judetele tarii. Cadrele medicale au reusit sa informeze peste o mie de femei atat despre importanta autoexaminarii sanilor, cat si despre cea a controalelor regulate. Pe langa informatiile primite de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuita a sanilor, EKG, un control oftalmologic, dar si de testari ale glicemiei si tensiunii.

Mai mult decat atat, este primul an in care femeile descoperite cu noduli sau alte afectiuni la san au putut beneficia pe loc de o ecografie mamara, gratie unei donatii facute de o companie de produse de cosmetica si infrumusetare.

Articolul precedentNEWS ALERT: Prof. dr. Andrew Boulton, ales viitor presedinte al Federatiei Internationale de Diabet
Articolul următorSpecialist: „La nivelul coloanei vertebrale putem vorbi de o noua patologie generata de telefonul mobil si tableta”