Cardiologii atrag atenția asupra legăturii dintre poluarea aerului și COVID-19.  Aproximativ 15% din decesele cauzate de COVID-19 la nivel mondial ar putea fi atribuite expunerii pe termen lung la poluarea aerului. Aceasta este concluzia unui studiu publicat astăzi, 27 octombrie 2020, în Cardiovascular Research.

Potrivit studiului, în Europa proporția a fost de aproximativ 19%, în America de Nord de 17%, iar în Asia de Est de aproximativ 27%.

Cercetătorii spun că aceste proporții sunt o estimare a deceselor COVID-19 care ar putea fi evitate dacă populația ar fi expusă la niveluri mai scăzute de poluare a aerului.

Totodată, autorii studiului subliniază faptul că rezultatul nu implică o relație directă între poluarea aerului și mortalitatea prin COVID-19, deși este posibil și acest fapt, ci se referă la modul în care se agravează comorbiditățile și la consecințele asupra sănătății în contextul infecției cu noul coronavirus.

Cercetătorii au folosit date epidemiologice din studiile anterioare din SUA și China privind poluarea aerului și COVID-19 și focarul SARS din 2003, susținute de date suplimentare din Italia. Ei au combinat aceste informații cu date prin satelit care arată expunerea globală la particule fine poluante – PM2₂,₅, condițiile atmosferice și rețelele de monitorizare a poluării la sol. A fost creat astfel un model de calcul al fracției de decese prin coronavirus care ar putea fi atribuită expunerii pe termen lung la PM2₂,₅. Rezultatele se bazează pe datele epidemiologice colectate în a treia săptămână din iunie 2020. De asemenea, cercetătorii spun că va trebui să urmeze o evaluare cuprinzătoare după ce pandemia a dispărut.

Cele mai mari cifre care indică o contribuție ridicată a poluării aerului în rândul deceselor provocate de COVID-19 sunt în: Republica Cehă – 29%, China – 27%, Germania – 26%, Elveția – 22%, Belgia – 21%, Olanda – 19%, Franța – 18%, Suedia – 16%, Italia – 15%, Marea Britanie – 14%, Brazilia – 12%, Portugalia – 11%, Irlanda – 8%, Israel – 6%, Australia – 3%. Doar în Noua Zeelandă este indicat un procent de 1%.

„Deoarece numărul deceselor cauzate de COVID-19 crește tot timpul, nu este posibil să se dea un număr exact sau final de decese COVID-19, pe fiecare țară, care pot fi atribuite poluării aerului. Cu toate acestea, ca exemplu, în Marea Britanie au existat peste 44.000 de decese provocate de coronavirus și estimăm că fracția imputabilă poluării aerului este de 14%, ceea ce înseamnă că peste 6.100 de decese ar putea fi atribuite poluării aerului. În SUA, peste 220.000 de decese prin COVID, cu o fracțiune de 18%, produc aproximativ 40.000 de decese atribuite poluării aerului”, a explicat prof. Jos Lelieveld, The Max Planck Institute for Chemistry, Mainz, și membru al echipei de cercetare.

„Când oamenii inspiră aer poluat, particulele foarte mici poluante, PM2₂,₅, migrează din plămâni către sânge și vasele de sânge, provocând inflamații și stres oxidativ sever, care este un dezechilibru între radicalii liberi și oxidanți în organism care repară în mod normal deteriorarea celulelor. Acest lucru provoacă deteriorarea căptușelii interioare a arterelor, endoteliului și duce la îngustarea și rigidizarea arterelor. Virusul COVID-19 pătrunde, de asemenea, în organism prin plămâni, provocând leziuni similare vaselor de sânge, iar acum este considerat a fi o boală endotelială. Dacă expunerea pe termen lung la poluarea aerului și infecția cu virusul COVID-19 se reunesc, atunci avem un efect advers aditiv asupra sănătății, în special în ceea ce privește inima și vasele de sânge, ceea ce duce la o vulnerabilitate mai mare și o rezistență mai mică la COVID -19. Dacă aveți deja boli de inimă, atunci poluarea aerului și infecția cu coronavirus vor provoca probleme care pot duce la atacuri de cord, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral”, a mai adăugat prof. dr. Thomas Münzel, University Medical Center of the Johannes Gutenberg University, Mainz, de asemenea membru în echipa de cercetare.