Expert în boli tropicale, la conducerea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

0
450
Foto: ECDC

Fosta deputată austriacă de centru-stânga Pamela Rendi-Wagner va conduce Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) din Stockholm; înainte de numirea sa oficială, urmează să fie confirmată de Parlamentul European. Rendi-Wagner s-a impus în cursă împotriva altor trei candidați pentru un mandat cu durata a cinci ani.

Experta cu experiență în boli tropicale, care a fost anterior lider al partidului federal al Partidului Social Democrat din Austria (SPÖ), a spus că este „onorată și recunoscătoare” într-o declarație:

„Sunt profund onorată și recunoscătoare Consiliului de Administrație pentru că mi-a încredințat rolul de Director al ECDC. Aștept cu nerăbdare să preiau poziția în urma audierii de la Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European”.

Membrii Consiliului și-au exprimat votul prin vot secret

Înainte de numirea ei, dr. Pamela Rendi-Wagner va fi invitată să facă o declarație în fața Parlamentului European și să răspundă la întrebările membrilor acestuia.

Acesta s-a bucurat de sprijinul a peste două treimi din Consiliul de conducere al ECDC format din 27 de reprezentanți ai statelor UE, doi reprezentanți ai Parlamentului European și trei reprezentanți ai Comisiei Europene. Urmează ca ea să se adreseze deputaților europeni din Comisia de Sănătate.

„Sunt încântat să anunț că dr. Pamela Rendi-Wagner a fost nominalizată pentru a fi următorul director ECDC de către Consiliul de administrație al ECDC. Consiliul este convins că experiența, viziunea și planurile ei vor servi bine Centrului în următorii cinci ani. Așteptăm cu nerăbdare următoarea audiere a ei în Parlamentul European în martie”, a declarat dr. Anni Virolainen-Julkunen, președintele Consiliului de administrație al ECDC.

„În numele consiliului de administrație, aș dori, de asemenea, să-i exprim mulțumirea și aprecierea Dr. Andrea Ammon pentru munca excelentă pe care a făcut-o în calitate de director ECDC. Îi urăm numai bine Andreei, deoarece se retrage în iunie 2024”, a adăugat oficialul.

Din 2018 până în 2023, a fost prima femeie care a condus SPÖ austriac. Dar în 2023 a pierdut votul pentru conducerea partidului și s-a retras din politică – notează presa autohtonă.

Misiunea ECDC este de a consolida protejarea Europei împotriva bolilor infecțioase

La rândul său, ministrul austriac al Sănătății, Johannes Rauch, a spus că „experiența sa politică îndelungată” și „expertiza extinsă în domeniul epidemiologiei” au făcut-o candidatul perfect pentru această sarcină; Rendi-Wagner o înlocuiește pe germanul Andrea Ammon, care conduce ECDC din 2017.

Foto: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Articolul precedentAgenția Națională de Transplant: Maraton pentru viață al echipelor medicale de prelevare și transplant în 24 ore
Articolul următorO nouă sală de intervenții chirurgicale la SJU Ilfov. Va diminua timpul de așteptare, în medie, cu trei zile