Un expert britanic atenționează asupra unui posibil nou simptom al COVID-19, ”limba COVID”. Tim Spector spune că a putut observa la mulți pacienți apariția pe limbă a unor afte dureroase, abcese și ulcerații.

”Am adunat date de la 4,5 milioane de oameni din trei țări care ne-au descris simptomele și am depistat până acum peste 20 de simptome de COVID, între care unele rare, care nu au fost observate până acum”, a declarat profesorul Tim Spector citat de Euronews.

Potrivit cercetătorului britanic, o treime dintre pacienții care au făcut COVID-19 au dezvoltat astfel de simptome nespecifice.

”„Limba COVID” este atunci când aspectul ei este ca și cum ar fi „răzuită”, ca si cum ar lipsi mici bucățele din ea sau ca și cum ar face niște solzi. Adesea limba poate să aibă un aspect încărcat, cu asperități, și să fie acoperită de un strat de o altă culoare, alb-gălbuie, care nu iese la periaj. Este ceea ce se numește „limba geografică” (o afecțiune inflamatorie, limba are aspect de hartă, acoperită cu niște pete roșiatice). De multe ori, este vorba despre un simptom dureros”, a mai precizat Tim Spector.

Profesorul britanic a mai menționat că în unele cazuri „limba COVID” se asociază cu iritații și mâncărimi pe piele și că mai puțin de 1 din 100 de pacienți au avut „limbă COVID”.  Proporția ar putea fi mai mare, dacă oamenii își dau seama că este un simptom asociat cu COVID-19, mai scrie Euronews.

Observații în ceea ce privește anumite modificări și patologii ale limbii în cazul unor dintre pacienții COVID-19 au fost observate de-a lungul timpului, însă experții nu știau cu certitudine dacă este vorba despre un simptom în sine sau este vorba despre o infecție cu alți patogeni, consecutivă bolii. Spre exemplu, International Journal of Infectious Diseaseas a publicat în august un studiu în acest sens, potrivit sursei citate.