EXCLUSIVProf.Mihălțan:Burnoutul și sindromul post-traumatic este frecvent mai ales la angajații din Sănătate

0
505

Prof. Dr. Florin Mihălțan, președinte Secțiune Somnologie, Societatea Română de Pneumologie, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, în cadrul emisiunii “Voci pentru sănătate”, că orele de culcare și de trezire trebuie să fie respectate cu regularitate, acest lucru permițând multe corecții într-o perioadă în care burnout-ul și sindromul post-traumatic este frecvent atât la populația generală, cât mai ales la cei care sunt angrenați în activități sanitare, fiind una dintre cauzele de surmenaj, de sindroame anxioase, depresive.

Prof. Dr. Florin Mihălțan a spus că pandemia de COVID-19 ne-a afectat pe toți, existând studii care arată că aproape jumătate dintre participanți au consecințe asupra calității somnului, legate de pandemie.

De asemenea, specialistul a spus că uneori, calitatea somnului trebuie să primeze asupra duratei, necesitând a fi combinată cu un stil de viață sănătos, unde nutriția, activitatea fizică sunt foarte importante.

„Să nu uităm că în această perioadă, expunerea la lumina albastră, la laptop, telefoane, lumina artificială a crescut enorm, acest lucru preturbând atât viața școlarilor, a elevilor, cât și viața adulților (…). Cred că este un model pe care trebuie să îl creem în pandemie și care trebuie să se axeze pe o combinație pe care trebuie să o exersăm în fiecare zi, somn cu o calitate bună, cu ore suficiente, dar cu ore fixe de culcare și trezire, cu un regim alimentar care să nu predispună la creșterea în greutate și cu o activitate fizică, evitând bineînțeles alți factori de risc precum tabagismul, consumul de alcool sau alte lichide care poti fi excitante, printre care și consumul excesiv de cafea”, a explicat prof. Dr. Florin Mihălțan.

Explicațiile vin în contextul Zilei Mondiale a Somnului, marcată anual pe 19 martie, și au fost oferite în cadrul emisiunii “Voci pentru sănătate”, moderată de Ileana Toma, coordonator editorial al platformelor RoHealthReview și Sănătatea TV.

În cadrul emisiunii “Voci pentru sănătate” a participat și conf. dr. Lourdes DelRosso care a acordat, în exclusivitate pentru România, un interviu pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

Articolul precedentEXCLUSIV VIDEO Interviu conf. dr. Lourdes DelRosso, copreședinte al Zilei Mondiale a Somnului 2021
Articolul următorEXCLUSIV Conf. dr. Lourdes DelRosso: Și copiii sunt afectați de probleme de somn