EXCLUSIV Vasile Barbu, despre suspendarea internărilor și a operațiilor: Apare reducerea șansei la viață

0
349

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, referitor la proiectul de ordin privind suspendarea timp de 30 de zile, a internărilor şi intervenţiilor chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, că efectele sunt previzibile, se vor complica foarte multe cazuri, iar oamenii vor muri.

Mai mult, reprezentantul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor se întreabă cine stabilește dacă este vorba despre o urgență sau nu, având în vedere că, spre exemplu, „evoluția cancerului este așa cu o știm”.

„Nu e urgență în cancer, dar dacă nu intervi la timp, și de multe ori și o săptămână contează, tumora crește, metastazează, evoluția metastazării nu o știe nimeni la fiecare pacient în parte. Indicația este de abordare precoce a cazului pentru că altfel se complică, apărând daunele pentru pacient, riscul vital, complicația bolii, infirmități, suferință sau reducerea șansei la viață”, a declarat Vasile Barbu.

Acesta a spus că, la fel ca și anul trecut, se vor complica foarte multe cazuri ale pacienților, oamenii vor muri, pentru că o intervenție chirurgicală nu se face întâmplător, ea fiind necesară.

„Atât timp cât este necesară, doar a spune că nu este o urgență nu este corect, pentru că acum, când pacientul se prezintă, medicul nu poate să spună este sau nu urgent. Nu are mijloacele necesare să judece dacă este sau nu urgent. Mai mult, medicul nu poate prevedea dacă nu este operat acum, când să programeze pacientul pentru operație pentru că nimeni nu poate ști care va fi evoluția bolii, pentru că fiecare pacient este un caz unic, iar evoluția nu poate fi stabilită prin protocoale, ci este o evoluție firească, naturală a unei boli cu o evoluție mai lentă, mai rapidă. Și atunci, medicul trimite pacientul acasă, iar de multe ori pacientul nu are simptomatogii care să-l preseze să vină la spital din nou și moare acasă sau se complică atât de mult boala încât nu se mai poate face nimic. Cine răspunde de acest lucru? Va fi ca și anul trecut, o crimă”, a mai adăugat Vasile Barbu.

În acest context, Vasile Barbu a afirmat că amânarea operațiilor este inadmisibilă, iar proiectul de Ordin este „o hotărâre luată de un grup restrâns de oameni, fără ca medicii să fie consultați”.

„Cine își asumă? În ordin spune că medicul își asumă, dar pe ce bază? El constată, programează pacientul care are nevoie de operație. Chiar dacă sunt unele ortopedice și acolo este o problemă pentru că omul acela suferă, este imobilizat și nu se știe dacă va dura doar 30 de zile”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Spitalele private, o soluție?

Întrebat dacă spitalele private ar putea fi o soluție pentru pacienți, în această perioadă, Vasile Barbu a răspuns că „nu, nu sunt o soluție, pentru că spitalele private au un anumit mod de tarifare a activității medicale, iar ele nu sunt pregătite. Vor rezolva anumite cazuri. Pe oncologie, oricum spitalele private rezolvă marea majoritate a cazurilor, mai puțin chirurgia oncologică. Dar cine stabilește dacă este urgență sau nu, pentru că evoluția cancerului o știm cum e”.

În opinia sa, situația actuală putea fi evitată dacă ar fi fost aplicat Ordinul Ministerului Sănătății, dat încă din luna martie a acestui an, de pregătire a spitalelor pentru a face față valurilor pandemice.

„Măsura este, ca și anul trecut, una pompieristică, deși exista responsabilitatea prin Ordinul Ministrului Sănătății, publicat în luna martie, Ordinul 434/2021, prin care spitalele erau obligate să restructureze secțiile de spital, să restructureze structura funcțională a spitalului de așa natură încât să facă față oricând unui val pandemic și să aibă paturi suficiente, inclusiv oxigenoterapie, ele să fie modificate oricând astfel încât spitalele să facă față cât mai mult unui astfel de val. Acest Ordin nu a fost aplicat în mare parte de către spitale, au fost și bani de la Ministerul Sănătății, puteau să-i acceseze. Organizarea putea fi făcută inclusiv pentru instalații de siguranță, de prevenire a incendiilor, a intoxicațiilor, instalarea unor rețele noi de oxigen, instalații electrice care trebuiau reabilitate. Acest lucru nu l-a urmărit nimeni să vadă că banii nu au fost luați de la minister, că managerii de spitale nu au aplicat (…). Este un abuz și o neglijență în serviciu dacă nu au aplicat Ordinul. Trebuia să pregătească capacitatea de lucru a unităților medicale, să facă față unui val mai mare al pandemiei. Aici este cheia. Cineva este responsabil. Măsura este dată pentru că nu mai sunt locuri în spitale pentru pacienții COVID. De ce nu mai sunt locuri? Pentru că au fost bani, timp a fost, a fost un relaș al cazuisticii și al incidenței cazurilor. Astfel de amenajări se puteau face în secțiile medicale, mai sunt secții care puteau fi restructurate, erau spații, saloane care puteau fi dedicate zonei roșii pentru pacienții COVID, se puteau pune prize pentru oxigen, astfel încât bună parte dintre acești pacienți să nu mai fie plimbați cu ambulanțele de colo colo sau, în mod forțat pacientul COVID este trimis acasă deși are nevoie de supraveghere, este trimis la medicul de familie. Este nevoie de protocoale pentru a se putea trata și la domiciliu ca în regim de spitalizare. Exista și această resursă pe care trebuia să o organizeze din timp, încă din luna martie anul acesta, dar nu au făcut”, a afirmat Vasile Barbu.

Articolul precedentÎncă un pacient transferat după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanța a murit
Articolul următorINSP: 4.255 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 2.499 cu Delta