EXCLUSIV Vaccinarea antigripală în farmacii: Ce trebuie să facă farmaciştii

0
165

Prof.Univ.dr.farm Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), a declarat, pentru Sănătatea TV şi RohealthReview, că vaccinarea antigripală în farmacii va fi un program voluntar de înscriere a farmaciștilor.

Astfel, potrivit lui Dumitru Lupuleasa, farmaciştii care vor fi de acord să practice vaccinare antigripală vor urma un curs, dar nu va exista obligativitatea ca vaccinarea să fie făcută în fiecare farmacie.

Potrivit reprezentantului CFR, va trebui organizat un spațiu în farmacie, un spațiu de confidențailitate unde să se poată face recuperarea deșeurilor biologice.

Ad in title

Dumitru Lupuleasa a spus că în acest sens, Ministerul Sănătății a creat un grup de lucru în care să se stabilească foarte clar unde este spațiul, ce trebuie să facă farmacistul, ce trebuie să știe în afară de manevrele legate de injectare sau cum să intervină dacă apare un șoc anafilactic.

Vaccinarea antigripală în farmacii, doar pentru persoanele sănătoase

Prof.Univ.dr.farm Dumitru Lupuleasa a precizat că vaccinarea se va face în farmacii pentru persoanele care nu sunt în grupa de risc, iar bătrânii și copiii vor rămâne în continuare să fie vaccinați la medicul de familie.

Astfel, Dumitru Lupuleasa a spus că vaccinarea în farmacii va fi pentru persoanele sănătoase, care își doresc să se vaccineze, câștigând timp.

“Farmaciștii au pregătirea necesară, dar oricum se va face un curs așa cum s-a făcut și în celelalte țări, un curs de una-două săptămâni în care să se înțeleagă foarte bine ce înseamnă vaccinarea, ce întâmplă în organism, dar pregătirea de bază ei o au. Fac ore de patologie, ore de urgențe medicale, nu este o persoană care este paralelă cu ce se întâmplă în mod obișnuit în sistemul de sănătate”, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Vaccinarea antigripală în farmacii:  măsură luată în ţări precum Germania sau Anglia 

Potrivit acestuia, vaccinarea în farmacii vine în concordanță cu alte măsuri luate în țări precum Anglia, Germania sau Portugalia și în care s-a constatat că a crescut “cu procente foarte importante” numărul persoanelor sănătoase care a dorit să se vaccineze și care altfel nu ajungeau la centrele unde se face vaccinarea.

“Din acest punct de vedere este mai la îndemână dar pentru acest lucru trebuie făcute niște acte normative”, a adăugat profesorul.

În ceea ce priveşte plata serviciului medical, preşedintele CFR a spus că, “de regulă, cred că va trebui decontat de către beneficiar direct. În unele țări, contribuie și Casa de asigurări de sănănate, în majoritatea însă nu. Fiecare beneficiar își plătește serviciul”.

În ceea ce priveşte reacţia farmaciştilor faţă de această măsură, Lupuleasa a spus că la fel ca şi în societate, unii vor, alţii nu.

“Nu va fi obligație pentru toată lumea. Va fi un serviciu pe care anumite farmacii îl vor putea oferi și cu siguranță CNAS va găsi modalitatea de compensa acest serviciu care se efectuează. Niciodată nu toată lumea este de acord. Dar pe de altă parte sunt profesioniști ai sănătății care majoritatea își dorește. Minoritatea este întotdeauna mai auzită. Nu va fi obligatoriu pentru toată lumea, cine va dori, va putea să ofere acest servciu”, a spus prof.univ.dr.farm Dumitru Lupuleasa.

Vaccinarea antigripală în farmacii: Ce spun farmaciştii

Opiniile exprimate de farmacişti, în mediul online, referitor la administrarea vaccinului antigripal în farmacii rămân împărţite.

Hapiuc Daiana – “Da, daca de va putea taxa actul medical cumva anume si se va impune un spatiu extra pentru asa ceva, altfel nu vad cum rezolva ei sa stea lumea la vaccinat in farmacii, daca nu e suficient spatiu pentru asteptare si actul in sine.Nu ma deranjeaza sa am o responsabilitate in plus”.

Beatrice Eugeni – „Nu, nu avem timp sa bem nici apa în unele zile, astea ne-ar mai lipsi”.

Codruţa Maier – „Sunt destule tari in care farmacistul participa la imunoprofilaxia prin vaccinare. In Irlanda se practica acest serviciu din 2011. Profesia noastra este una care necesita o schimbare de optica. Poate ar fi mai productiva discutia pe plata de catre MS a acestor servicii”.

Caro Caro – „Vaccinarea in farmacii se face in camera de consultatie si dureaza aprox 10 min cu completarea datelor …mie personal imi place tare mult .Trebuie negociat sa fie platit de MS” .

Don Ana-Monica – „Adică, medicul sta acasă pentru că îi este frica de Covid, cere și spor de risc, iar farmacistul sta in farmacie și face vaccinuri (…). Clar, noi suntem imuni din punctul lor de vedere.Cum suntem imuni și la contactul cu cardul de sanatate,iar medicii îl evită până în septembrie”.

Florea Adriana– „Ar fi bine ca această propunere să fie completată cu plata serviciului prestat de farmacist și să fie opțional. ”

Julz Julz – „Şi în Germania s-a votat asta. Este mai ușor pt pacienţi. Eu sunt pro. Nu m-aş considera soră medicală, din contră. O să bage cumva și în curriculă, din ce am înțeles. Bineînțeles ca nu este obligatoriu doar cine vrea”.

Alexandru Eugenia – „Am citit că sunt colegi care îşi plătesc singuri măştile şi mănuşile. Cum credeţi ca se vor respecta conditiile privind limitarea raspandirii covidului,daca ne apucam sa vaccinam in farmacie? (…)Medicii nu ofera consultatii,elibereaza retete prin telefon si noi ne bagam voluntar,bolnavii in farmacii.Pe moca.Pentru administrarea unui vaccin pacientul trebuie sa fie sanatos. Cine il consulta?”

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a declarat recent, că se pregăteşte un act normativ care să prevadă ca vaccinul antigripal să poată fi administrat şi în farmacii.

Articolul precedentVIDEO Voci pentru Sănătate | Interviu cu Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România
Articolul următorGrupul de Comunicare Strategică: Alte 777 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, de la ultima informare