EXCLUSIV “Totul pentru inima ta”, program de prevenție, finanțat cu fonduri europene

0
15

Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic primar cardiologie, președintele Fundației Române a Inimii, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că de câteva luni, avem și în România un program de prevenție, respectiv un program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular.

Potrivit prof. dr. Dragoș Vinereanu, “Totul pentru inima ta” este un program finanțat cu fonduri europene, în valoare de 25 de milioane de euro, pentru un screening cardiovascular la nivel populațional, care să cuprindă aproximativ 200.000 de oameni, din întreaga țară.

Medicul a spus că așa cum au demonstrat programele de prevenție din alte țări, rezultatele se văd după 10-15 ani și au o reducere a mortalității cu 20-25% prin boli cardiovasculare, ceea ce este enorm.

Ad in title

Prof. dr. Dragoș Vinereanu a explicat că programul “Totul pentru inima ta” își propune să conștientizeze populația, dar și medicii privind prevenția bolilor cardiovasculare și în final, de a avea centre de coordonare a prevenției bolilor cardiovasculare în principalele regiuni din România.

Programul este coordonat de Institutul Național de Sănătate Publică având ca partener principal Societatea Română de Cardiologie care a fost promotorul acestui program și a susținut existența acestui program de mai bine de zece ani, a spus prof. dr. Dragoș Vinereanu.

“În sfârșit, după zece ani, avem acest succes. Sperăm ca acest program să aibă efectele scontate de creștere a rolului prevenției cardiovasculare în România, și în final, de reducere a mortalității și morbidității cardiovasculare. Programul nu a fost lansat oficial. Noi avem multe întâlniri, suntem în faza în care vedem ce avem de făcut, ne împărțim sarcinile, ne stabilim acțiunile pe care fiecare să le desfășioare, cine le coordonează”, a adăugat prof. dr. Dragoș Vinereanu.

Medicul cardiolog a spus că speranța de viață poate fi crescută prin prevenție.

“Ideea este să nu faci boală cardiovasculară. Speranța de viață a celor cu boli cardiovasculare o putem crește printr-un tratament adecvat. Asta înseamnă programe prin care să putem avea acces la medicație eficientă, medicațiile recomandate de ghidurile internaționale, la procedurile intervenționale, chirurgicale recomandate de către ghidurile internaționale. Asta este pentru bolnavi. Important este să nu ajungi la boală, ci să utilizezi prevenția de a reduce prevalența bolilor cardiovasculare în România”, a spus prof. dr. Dragoș Vinereanu.

Acesta a adăugat că marile țări ale lumii au ajuns de mult la această concluzie, iar unele dintre ele, cum ar fi Finlanda, au inițiat programe de prevenție în urmă cu 20 de ani.

„Programele de prevenție nu te aștepți să aibă rezultat mâine. Programul de tratament intervențional al infarctului miocardic acut a avut rezultate impresionante după câteva luni de la implementare a lui. După un an de la implementare a lui, deja redusesem mortalitatea în spital prin infarct miocardic la de la 13,5 undeva la 6-7%. Acolo rezultatele se văd imediat și sunt impresionante. La un program de prevenție cardiovasculară, nu te aștepti la rezultate mai devreme de 10-15 ani. Asta nu înseamnă că nu trebuie să îl începi. Dacă nu îl începi, nu vei avea niciodată rezultat”, a explicat prof. dr. Dragoș Vinereanu.

 

 

 

Articolul precedent“Premiul pentru solidaritatea cu diabetologii din România”, acordat unei companii farmaceutice
Articolul următorGrupul de Comunicare Strategică: Record de cazuri noi de coronavirus, de 2.158 de persoane infectate