EXCLUSIV Tânăr sănătos, adus cu ambulanța la UPU pentru test COVID. Medic urgentist cere sancțiuni

0
289

Un medic urgentist cere penalizarea celor care abuzează de serviciul de urgențe și plata de către aceștia a unei sume modice. Și asta în condițiile în care s-au înmulțit cazurile de persoane sănătoase care apelează la serviciul de ambulanță, și apoi primiri urgențe, pentru a li se face testul COVID, după cum a declarat medicul UPU, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

Laura Vrabie, medic specialist medicină de urgență, cu contract de colaborare, în cadrul UPU a Spitalului Județean de Urgență Bacău, a semnalat faptul că există persoane care vin la urgență acuzând “toate simptomele de COVID-19” cu scopul de a se testa.

“ Cei care vin la UPU , înșirând toate simptomele de COVID-19, nu respiră bine și nu au aer, au febră, rinoree, anosmie, ageuzie, scaune diareice, doar ca să facă testul, primesc vreo penalizare? ”,  se întreabă medicul specialist.

Laura Vrabie a dat exemplul unui tânăr de 21 de ani, cu saturație de oxigen de 100%, care a spus la spital că “el dorește test COVID”.

“ 21 de ani, saturație 100%, mai vioi ca  toată echipa UPU la un loc, mai și spune că „el dorește test covid”. Analize impecabile , Rgf pulmonară curată ca lacrima, ecografie abdominală fără nimic patologic . Ambulanța chiar nu face triaj?”, se întreabă medicul de la primiri urgențe.

Medicul de la UPU a precizat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview că acest tânăr, la fel ca și alte cazuri, trebuie să iasă din țară, în state care solicită testare pentru COVID-19 și atunci apelează la o astfel de soluție.

Cazurile, trimise acasă cu instructajul de a cere testare la DSP

Laura Vrabie a precizat însă că la UPU nu se fac testări, iar astfel de cazuri ajung să fie trimise acasă, cu instructajul de a solicita testarea direcției de sănătate publică.

“ Nu mai facem testări în UPU de când s-a creat isterie pe secții, în starea de urgență, și nu internau decât dacă aveau test rapid negativ (…). Încercăm să le îmbinăm, venim cu idei și soluții, sunt discuții permanent între conducerea spitalului , DSP și ambulanță”, a adăugat medicul de la UPU.

Pacienți sănătoși, aduși cu ambulanța la spital

În ceea ce privește astfel de pacienți, medicul de la urgențe spune că ei solicită testarea deși nu au simptome și nici context epidemiologic. Mai mult, sunt aduși cu ambulanța la spital, după ce au solicitat acest lucru.

În acest context, medicul Laura Vrabie a spus că cei care abuzează de serviciul de urgențe ar trebui penalizați.

“Medicul urgentist ar trebui să pună fără teamă parafa pe sintagma „Nu este urgență medico-chirurgicală”. Să plătească ,macar, o sumă relativ modică”, a adăugat Laura Vrabie.

Mai mult, o altă soluție propusă ar fi să se pună la punct sistemul de prevenție la nivel de medicină de familie, cu plata acestui serviciu, și urmărirea acestor servicii.

“Eu aș utiliza ca indice de performanță a medicului de familie numărul de internați și numărul de prezentări la UPU și cu analizarea cazurilor, dar strict pentru cei care apelează la ambulanță și apoi la serviciile de urgență, fără un motiv întemeiat”, a explicat același medic.

Serviciul de urgențe, sufocat de non-urgențe

Potrivit aceluiași medic, serviciul de urgență este sufocat de non-urgențe, iar educația sanitară a populației lipsește cu desăvârșire.

„Să vină toți la UPU” nu este o soluție de sănătate publică, a precizat medicul.

Laura Vrabie a dat un alt exemplu, al unei paciente care a declarat la ambulanță ca „nu are aer” , iar ambulanța a adus-o la UPU ca „suspect COVID”.

“Apoi femeia a inceput să facă scandal, a sărit la bataie la asistent, pe circuitul de „suspecți”, ca ea vrea testată, daca nu, vrea să plece acasă. Fără simptomatologie sau investigații imagistice de COVID. Era înainte de „legea carantinei”, așa că am pus-o să semneze în foaie că vrea să plece , și i-am dat drumul”, a povestit medicul de la UPU.

 

 

 

Articolul precedentMAE: România, inclusă pe lista roșie de către Cehia
Articolul următorNoul coronavirus a provocat peste 685.000 de decese la nivel mondial