Reabilitarea tuturor spitalelor mari din România care au rețele de oxigen, unde există pericolul unor tragedii precum a celei de la Institutul „Matei Balș” ar costa sub 1 miliard de euro, după cum a declarat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, asist. univ. dr. Raul Pătrașcu, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, este posibil ca pe fondul pandemiei, să mai asistăm la tragedii precum cea de la Piatra Neamț sau Matei Balș.

“Având în vedere că am avut două tragedii în decurs de câteva luni, este absolut posibil să mai fim martori ai unor astfel de tragedii. Din punctul meu de vedere, acest lucru este inacceptabil. Este clar că este nevoie de o reformă a acestei infrastructuri spitalicești care este de mult depășită”, a afirmat managerul Spitalului din Timișoara, unde a fost demarat un proiect major, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, pentru reabilitarea completă a Spitalului.

Asist. univ. dr. Raul Pătrașcu a precizat că este vorba despre o reabilitare modernă, smart, digitală cu senzori pe toate sistemele, astfel încât să nu existe pierderi de vieți omenești, în cazul unei tragedii.

Mai mult, plecând de la modelul proiectului de reabilitare de la Timișoara, mai mulți specialiști, printre care prof. univ. dr. Sandesc Dorel, dr. Alexandru Rogobete, împreună cu cei din Ministerul Sănătății au realizat o analiză de necesități a rețelelor esențiale, în special cele electrice și de oxigen, la nivel național încă din noiembrie, pe care i-au prezentat-o președintelui Klaus Iohannis care a considerat-o extrem de utilă.

Banii, disponibili imediat prin Programul Național de Reziliență și Reabilitare 

„Prin Programul Național de Reziliență și Reabilitare banii sunt disponibili imediat, ceea ce înseamnă că o dată aprobat, putem trece la faza de licitație a lucrărilor. Eu aș estima în mod optimist, lucrările ar putea demara, după executarea studiilor, după aprobarea proiectului și demararea licitațiilor, nu mai devreme de vara acestui an. În Programul Național de Reziliență și Reabilitare există foarte mulți bani, banii necesari sunt disponibili, este doar o problemă de prioritizare a factorului politic. Cred că toată lumea își dă seama, în contextul în care de ani de zile, unii dintre noi, specialiști în sănătate, vorbim despre infrastructura învechită care duce nu doar la astfel de tragedii, dar și la probleme precum infecțiile nosocomiale și alte probleme de sistem, că trebuie să facem o prioritizare”, a explicat managerul Raul Pătrașcu.

Acesta a adăugat că infrastructura din spitalele din România este de mult depășită, iar acum avea această ocazie acum care este de nepierdut și trebuie să facem ceva.

Nici în SUA nu se pot preveni incendiile, dar la ei nu există pierderi de vieți omenești

De asemenea, managerul apreciză că “nu este normal să intri într-un spital, să fii tratat și să pleci cu mai multe boli sau în cel mai rău caz să îți pierzi viața din cauza unei tragedii. Aceste lucruri trebuie prevenite. Nici în Statele Unite nu se pot preveni toate incendiile din unitățile spitalicești. Diferența între noi și SUA esta că în Statele Unite nu există pierderi de vieți omenești sau ele sunt infime în decursul a zeci de ani”.

În ceea ce privește proiectul de reabilitare de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, managerul a explicat că este vorba de un proiect care va ajunge spre 20 de milioane de euro.

Sistemele electrice nu mai fac față în condiții de pandemie

“Acesta presupune o reabilitare completă, plecând de la sistemele esențiale și anume rețeaua electrică, de termoficare, rețeaua de apă, upgrade-ul rețelei de oxigen la care am început deja să lucrăm, înlocuirea izolației termice, care nu mai este suficientă pentru un spital de o asemenea mărime, înlocuirea ferestrelor, care pentru o clădire înaltă trebuie să fie din aluminiu și nu din PVC, înlocuirea sistemelor vechi de avertizare, cu unele noi, digitale, pe fiacare dintre saloane, coridoare, case de scări, astfel încât să avem o avertiare și o monitorizare în timp real a situației din spital, astfel încât dacă există vreun eveniment precum un scurtcircuit, scăpare de gaz, fisură în vreo conductă cu apă, să fie o avertizare în timp real și un timp de răspuns al echipei de intervenție în timp real. Vorbim despre o reabilitare smart, digitală, care să reducă la minimum apariția unor astfel de tragedii cum am văzut la Piatra Neamț sau Matei Balș. Vorbim despre un proiect complex și a tot cuprinzător la care lucrează o sumedenie de specialiști, împreună cu specialiștii din Consiliul Județean și din afara spitalului”, a explicat managerul.

Potrivit acestuia, o parte dintre sistemele electrice de la Timișoara au o vechime de 20 de ani și nu mai fac față, mai ales în condiții de pandemie.

“Fac față cu greu necesităților actuale. Toate sistemele în sarcină maximă, vorbim de sistemele de oxigen, aparatura medicală completă, atât pacienților COVID cât și de ATI. Ne-am mai modernizat pe bucăți, dar dorim o abordare întreagă , pentru că această abordare conform bugetelor anuale, pe bucăți, va dura foarte mult timp și când terminăm de modernizat totul, va trebui să o luăm de la capăt”, a explicat reprezentantul aceluiași spital.