Spitalul Clinic Județean de Urgență din TgMureș (SCJU TgM) a obținut o finanțare europeană de peste 8 milioane de euro pentru implementarea unui proiect de servicii de prevenție și screening pentru cancerul de col uterin.

Dr. Cosmina Uzun, manager de proiect, a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că proiectul este o suplimentare de buget și de dotare a Programului Național de screening de cancer de col uterin care se derulează în Spitalul Clinic Județean de Urgenta din TgMureș (SCJU TgM) din anul 2012.

Noutatea venită o dată cu implementarea proiectului este că nu va fi o simplă testare, ci toate femeile depistate pozitiv vor beneficia de tratamentul complet al leziunilor scuamate ale colului uterin, a precizat dr. Cosmina Uzun.

“ Avem o experiență de testare de aproape 100.000 de femei pe regiunea Centru, pentru șapte ani, și cu o finanțare nu chiar coerentă. Acum, pe acest proiect, ne propunem să testăm 170.200 de femei din regiunea Centru, din toate cele șase județe, vrem să întărim capacitatea organizațională a centrelor de screening regionale și să creștem accesibilitatea femeilor la serviciile de screening”, după cum a explicat dr. Cosmina Uzun

Potrivit medicului, experiența de până acum arată că procentul de depistare se situează între 7 și 9%, mult peste media europenă care este în jur de 5%.

De asemenea, proiectul urmează să se deruleze pe o perioadă de 40 de luni.