În Marea Britanie, se discută despre restricționarea accesului în restaurante, baruri, cinematografe și săli de sport a celor care nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, iar expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, profesor în SUA și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, este de părere că începând din primăvară, s-ar putea să vedem și la noi inițiative similare.

Prof. Răzvan Cherecheș a explicat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că astfel de restricționări vor influența masiv partea de decizie dacă să ne vaccinăm sau nu. Cu toate acestea, profesorul subliniază că vaccinarea nu este obligatorie și nu are cum să devină obligatorie pentru că doar un procent mic din populație este la risc de simptome severe și deces.

Mai mult, nici una dintre companiile care discută despre restricționarea accesului pentru cei nevaccinați împotriva noului coronavirus, respectiv restaurante, baruri, linii aeriene, nu sunt vitale.

“Poți să trăiești fără să mergi la restaurant sau să zbori cu avionul”

“Poți să trăiești fără să mergi la restaurant sau să zbori cu avionul.”, a punctat expertul în sănătate publică.

“Cea mai mare parte a populației este mai degrabă implicată acum într-un exercițiu de solidaritate cu cei care sunt la risc. Vaccinul va rămâne opțional, la decizia fiecăruia, dar cu toate acestea, există unele firme private care au decis să restricționeze accesul. Este similară cu politica ‘ne rezervăm dreptul să ne selectăm clienții’. Firmele așează asta în categoria ‘nu permitem accesul în avion al persoanelor care se comportă într-un mod inadecvat’. Aceasta este o politică la nivel de firme private. În ce măsură este legal sau nu, rămâne de văzut, dar pentru firmele private, faptul că restricționează pentru cei care nu sunt vaccinați, înseamnă că pot să își continue activitatea conform standardelor de dinainte de pandemie, respectiv restaurantele să funcționeze la capacitate maximă, liniile aeriene să aibă avioanele din nou pline, fără un scaun liber. Deci, pentru ei, ar însemna o gură de oxigen foarte bună și ar duce inevitabil la presiune pe populației să se vaccineze și la influențarea deciziei”, a explicat specialistul.

Condiționările legate vaccinare, inevitabile și în România 

În ceea ce privește adoptarea unor astfel de condiționări și în țara noastră, prof. Răzvan Cherecheș a explicat că în România, suntem cu mulți pași în urma altor state, dar vom ajunge și noi, inevitabil, în acel moment.

“Noi nu avem încă o campanie de informare față de cum funcționează vaccinul și să oferim suport pentru decizie. În alte state, unde campania se face de mult timp, s-a ajuns la discuții de acest gen. Vom ajunge și noi inevitabil, în momentul în care, de exemplu, decidem să deschidem școlile. Școlile publice sunt publice, dar când vine vorba despre o școală privată, se poate zice : ca să poată copiii să se întoarcă la școală față în față, trebuie să fie toți vaccinați. Acolo este o relație contractuală între o firmă privată și un cetățean în care cei care nu vor să se vaccineze, vor trebui să ia o decizie. Fără îndoială, va pune presiune pe oameni. Acest vaccin, prin simpla lui existență și prin faptul că deschide ușa către stilul de viață pe care l-am avut înainte de pandemie, va pune presiune și va influența masiv decizia de a te vaccina sau nu”, a explicat prof. Răzvan Cherecheș.

Vaccinarea antiCOVID-19 va ajunge o normă în rândul companiilor private

Întrebat dacă și instituțiile publice, respectiv în școli, s-ar putea impune condiționarea dată de vaccinarea anti-COVID-19, expertul în sănătate publică a răspuns: “Nu! Nu ai cum să restricționezi accesul populației la servicii publice. Ar fi similar cu a restrânge accesul celor care nu vorbesc limba statului. Ar fi o discriminare absolut inacceptabilă. Cu siguranță, nu se va ajunge să se restricționeze accesul”.

Pe de altă parte, profesorul Cherecheș este de părere că în ceea ce privește mediul privat, vaccinarea antiCOVID-19 va ajunge să devină o normă.

“Se va ajunge să devină norma a companiilor private. De exemplu, dacă să zicem că eu am un restaurant și am suferit masiv în perioada asta, există șansa să îmi reiau activitatea absolut normal, mai ales în condițiile în care clienții mei sunt indivizi care au un nivel socio-economic mai crescut, care au un nivel de educație mai crescut și care au o probabilitate mai mare să se vaccineze. Vor ajunge să solicite vaccinare segmente întregi din industrie care supravițuiește cu mare dificultate, precum HORECA, industria festivalurilor, de conferințe, de cultură, muzică. Pentru ei, vaccinarea va fi o gură de oxigen și va ajunge să fie o normă. Pentru mediul privat, va ajunge să fie o normă. Asta va fi pentru câțiva ani, pentru că odată ce imunitatea de grup va depăși 60-70% din populație, deja nu mai contează dacă ești vaccinat sau nu pentru că marea masă a celor vaccinați îi protejează pe ceilalți”, a explicat specialistul.

Carantină și izolare, în fiecare sezon, în absența unui vaccin 

În opinia sa, SARS-CoV-2 va fi va fi similar cu gripa, iar fără vaccin, ar fi fost nevoie, în fiecare sezon rece, din nou de reluarea carantinei, izolării și am asista la creșterea numărului de cazuri și de morți.

“Virusul nu va dispărea. În momentul acesta, suntem pe punctul să transformăm pandemia în endemie. Va fi un virus prezent, cum e virusul gripal. În populația umană, avem încă patru coronavirusuri, cele care dau răcelile obișnuite pe care le facem în sezonul rece. SARS-CoV-2 va deveni ca și ele. În mod normal, acest virus nu ar fi avut un impact așa de mare dacă am fi fost expuși treptat la el. Problema este că fiind expuși toți o dată, nu poate avea acces la servicii de terapie intensivă toată populația vulnerabilă. Și atunci sunt oameni care mor din cauză că nu au acces la un pat, la personal și tehnologie de terapie intensivă, în timp ce restul coronavirusurilor, care circulă într-una, au fost expuse mai intâi într-o comunitate mică, pe măsură ce au interacționat s-au tot extins treptat, iar acum nimeni nu se îngrijorează de o răceală obișnuită și virusul s-a adaptat la noi. În fiecare an, mureau o mulțime de oameni de gripă de exemplu, de aceea se scoate vaccin antigripal. SARS-CoV-2 va deveni endemic și în fiecare an vom avea decese din partea celor vulnerabili. Noi nu vom scăpa de acest virus. Este aici să stea”, a spus prof. Răzvan Cherecheș.