EXCLUSIV Primii pacienti vor putea sosi in sectia de mari arsi din cadrul Spitalului Judetean Timisoara peste cateva zile 1

Primii pacienti vor putea sosi in sectia de mari arsi din cadrul Spitalului Judetean Timisoara peste cateva zile, a declarat in exclusivitate pentru SanatateaTV.ro managerul unitatii medicale, Marius Craina.

El a explicat ce presupune o astfel de sectie, dar si cine va fi ingrijit in ea.

 

Va prezentam mai jos interviul integral:

 

intrebare: Ce inseamna ”mare ars”?

Marius Craina: Marele ars inseamna acea persoana care sufera arsuri pe o suprafata corporala mare – peste 60% – 70% din suprafata corporala – si arsurile sunt profunde la nivelul pielii. Asta face diferenta intre cei care au contact mai indelungat sau in mod acut cu temperaturi inalte sub diverse forme: caldura, electrocutare.

 

intrebare: Ce presupune o sectie de ”mari arsi”?

Marius Craina: Exista niste normative europene care privesc sectiile de mari arsi si care fac diferenta intre acele sectii care pot trata pacientii cu arsuri grave si sectiile care nu pot trata pacientii cu arsuri grave. Este legat de suprafata pe care trebuie sa o ocupe un pat, este vorba despre dotarea pe care trebuie sa o aiba, este vorba despre personalul medical care deserveste acea sectie, adica de pregatirea profesionala a acelui personal in scopul tratarii pacientilor cu mari arsuri.

Sa va dau un exemplu: noi aveam la Timisoara, la Spitalul Judetean, un compartiment de pacienti cu arsuri cu un numar de patru paturi pe o suprafata de 60 de metri patrati. Spatiul actual care deserveste centrul de mari arsi se intinde pe o suprafata de aproape 1.000 de metri patrati – vis-a-vis de ceea ce spuneam legat de suprafata acelor spatii, boxe, saloanein care sunt tratati pacientii cu arsuri grave. Bineinteles ca acestea sunt complet separate, izolate de celelalte cu circuite care trebuie sa respecte normativele europene, cu sali de operatie special pregatite, amenajate si dotate pentru asemenea tipuri de interventii.

 

intrebare: Ce capacitate are sectia de ”mari arsi” de la Timisoara?

Marius Craina: Noi avem in structura prevazut un numar de cinci paturi. Practic, in aceasta saptamana, vom pune in folosinta, in utilizare primele trei paturi, astfel incat, incepand de zilele urmatoare, vom putea asigura concomitent trei pacienti cu arsuri grave.

Celelalte doua spatii sunt complet amenajate, au mai fost necesare cateva lucrari suplimentare. Ele vor fi finalizate – ma refer la procedurile administrative, juridice, legale – la sfarsitul lunii, inceputul lunii noiembrie, astfel incat, in circa patru saptamani, vor fi si ele introduse in circuit. Repet, ele sunt complet finalizate, complet dotate, doar procedurile legale de receptie nu sunt inca finalizate.

 

intrebare: Cand vor veni primii primii pacienti?

Marius Craina: in cateva zile vor sosi primii pacienti. Sigur ca, fara sa ai idei si fara sa doresti nu vei realiza nimic.