EXCLUSIV Primele elicoptere SMURD pentru salvare montană vor sosi în țară în ianuarie 2021

0
608
Sursa foto: Facebook DSU

Primele elicoptere pentru salvare montană ale Serviciului Mobil de Urgențe, Reanimare și Descarcerare vor sosi în țară în 2021, în luna ianuarie, potrivit dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful DSU.

Achiziționarea elicopterelor face parte dintr-un proiect SMURD de modernizare a flotei și de creștere a capacității de intervenție.

”Avem în vedere modernizarea flotei și creșterea capacității de intervenție mai ales pe salvare montană. Elicopterele sunt contractate deja, primele vor sosi în ianuarie anul viitor și o să începem să creăm puncte de lucru montane ale SMURD, care să fie mai aproape de munte pentru salvarea montană”, a declarat dr. Raed Arafat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Printre proiectele viitoare ale SMURD se regăsesc și crearea de puncte de intervenție în zonele rurale, transportul pacienților pe plămân artificial, achiziționarea de avioane SMURD moderne care să permită transportul a cel puțin doi pacienți de nivel de terapie intensivă și formarea personalului SMURD.

”Sunt mai multe aspecte pe care le avem în vedere pentru viitor. Unul este încă crearea de puncte de lucru și puncte de intervenție în zonele rurale, care nu sunt încă acoperite foarte bine. Creșterea nivelului calitativ este un alt obiectiv. De exemplu, avem colegi care deja lucrează pe conceptul de a avea plămân artificial poate pe o mașină sau pe viitor pe avioanele SMURD, să putem să transportăm un bolnav care este pe plămân artificial, nu pe ventilator, între spitale, în situații în care pacienții au nevoie de acest transfer. În prezent, dacă pacientul este pe plămân artificial este foarte greu să îl transporți pentru că nu avem aceste posibilități. (…) Mai mult decât atât, există acum un proiect pe fonduri europene pentru achiziționarea a două avioane moderne pentru SMURD care permit transportul a minim doi pacienți în avion de nivel de terapie intensivă. Sunt foarte multe proiecte, mai avem încă foarte mult de făcut. Dar primul lucru este partea calitativă și aici vin foarte multe proiecte pe partea de formare a personalului, fie pompieri, medici, asistenți. Deci personalul care trebuie păstrat la un nivel calitativ al cunoștințelor, al competențelor, la  un nivel calitativ înalt”, a subliniat șeful DSU.

Articolul precedentCare sunt județele cu cele mai multe cazuri de coronavirus
Articolul următor26 septembrie – Ziua Mondială a Contracepției