Este alertă în România. Cazurile de COVID-19 cresc de la o zi la alta. În București, locurile la Terapie Intensivă se epuizează rapid. Soluția găsită… transferul pacienților în orașe unde mai sunt locuri. Echipajele Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, SMURD, sunt cele care se ocupă de transferul acestor pacienți.

10 misiuni pentru transferul pacienților. 12 pacienți infectați cu noul coronavirus SARS CoV-2 transferați. Este bilanțul de la începutul lunii iulie până în prezent. Este singura șansă de supraviețuire pentru unii bolnavi de COVID-19, în condițiile în care nu există locuri libere la Terapie Intensivă.

Un elicopter transportă o pacientă confirmată cu SARS-CoV-2, intubată, preluată de la Spitalul Universitar de Urgență București și dusă la Craiova. Este însoțită de un medic SMURD care a renunțat la timpul liber pentru a-și face datoria. Orice membru al echipei SMURD ar face același lucru, la nevoie. Iar în timpul pandemiei au demonstrat iar și iar cât sunt de dedicați.

Elicopterul utilizat, un MI-8, al Inspectoratului General de Aviație, este singurul tip care poate fi decontaminat în totalitate după transportul unui pacient, astfel că este singurul tip care poate fi utilizat în astfel de misiuni. Cu astfel de aparate de zbor pot fi transferați pacienți în toată țara, fie că este zi sau noapte. Noaptea, însă, cu o condiție: să existe platforme de aterizare autorizate – iar numărul acestora este infim comparativ cu nevoile.

Apelurile la Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare nu se opresc niciodată.

„Din punct de vedere al cazurilor cronice sau să zicem urgențe zilnice situația s-a menținut pe toată perioada pandemiei exact cum a fost și înainte. În acest moment există o aglomerare a cazurilor din cauza infecției cu SARS-CoV-2 și suntem pe un trend ascendent, din acest punct de vedere, al cazurilor, atât în prespital, cât și la prezentările în camera de gardă. (…) Este o creștere accentuată. Aceasta se poate vedea și din creșterea numărului cazurilor zilnice pozitive. S-au înmulțit și cazurile pacienților cu simptome. Dacă înainte, să zicem în perioada stării de urgență, erau foarte puține cazuri simptomatice, de ceva timp, de câteva săptămâni, numărul apelurilor la 112, a crescut în legătură cu pacienții simptomatici care necesită transport la spital, dar și în camerele de gardă la fel, care se prezintă personal”, a declarat dr. Ovidiu Avram, medic SMURD.

„Este o situație destul de dificilă, cel puțin în ultimele 2-3 săptămâni sunt mai multe cazuri și pentru noi este destul de dificil, ținând cont că a venit și căldura și să ne îmbrăcăm în combinezoane la orice caz”, a adăugat Liviu Bioliteanu, asistent medical.

Temperaturile crescute din ultima perioadă nu fac decât să îngreuneze lucrurile. Intervenția în combinezon, ore în șir petrecute echipați astfel, înseamnă o încercare pe care nu mulți dintre noi am putea să o înfruntăm.

Peste toate acestea, se adaugă teama pe care o resimt salvatorii în fața unei pandemii ce a dat peste cap o lume întreagă și ce pare fără sfârșit. Teamă nu doar pentru ei, ci și pentru familii.

Indiferent de ce se întâmplă sau poate cu atât mai mult în perioade de criză, cursa pentru viață nu se oprește nicio clipă. Elicopterele SMURD transportă aproape fără oprire pacienții în stare gravă către locurile unde pot primi cea mai bună îngrijire.

”Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă” – o deviză pe care personalul SMURD o transformă în realitate oră de oră.