Medic de familie, despre pensionarea la 67 de ani: Nicăieri în lume oamenii nu sunt aruncați,ci sunt folosiți

0
2382

Am 71 de ani, lucrez în cabinetul meu privat și mă simt excelent! Afirmația aparține medicului Mihail Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de familie din Gorj, care a declarat pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că impunerea vârstei de pensionare la 67 de ani este o „idee fără fundament”, fiind necesară stabilirea unei perioade de cotizare la fondul de pensii, în locul unei limite de vârstă.

„Eu am 71 de ani, lucrez în cabinetul meu privat și mă simt excelent. De ce în privat poți să lucrezi și la stat nu? Lucrez cinci ore la cabinet și două pe teren. Este o plăcere, este o menținere a mea într-o formă psihică excepțională. Citesc, mă documentez, am interacțiune cu pacienții mei. Ei nu sunt obiecte, sunt oameni cu care interacționez intelectual, socializez. Este extraordinar. Nicăieri în lumea asta oamenii nu sunt aruncați, ci sunt folosiți”, a afirmat medicul de familie Mihail Moisescu.

Declarația sa vine în contextul în care Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care prevede ca pensionarea medicilor să se facă la 67 de ani, indiferent de sex.

Întrebat ce se întâmplă însă cu medicii care nu au o stare de sănătate bună și care nu pot lucra până la 67 de ani, Mihai Moisescu a răspuns că „există pentru asta pensionare de boală, concedii de boală. Noi discutăm de oameni valizi, oameni care prezintă toate condițiile de a-și desfășura activitatea. Tinerețea este o perioadă în existența noastră, nu este deloc un cadou, un merit sau o calitate, dar a renunța la un medic de 63, 64, 65 de ani care are o experiență de 40 de ani” nu este un lucru bun.

„Am experiență de 40 de ani de medicină. Am văzut zeci de mii de bolnavi. Unde găsim această experiență?”

„Eu am experiență de 40 de ani de medicină. Am văzut zeci de mii de bolnavi. Unde găsim această experiență, în facultate? La miile de absolvenți care foarte mulți dintre ei sunt analfabeți funcțional? Atunci când am intrat la facultate erau 60 de locuri, iar acum sunt 400-500 la același număr de profesori și la aceeași bază clinică. Lucrurile sunt extrem de complicate și atunci, sistemul public nu trebuie să renunțe la medicii de o anumită vârstă. Dacă ei doresc să se retragă, e perfect. Au cotizat, au dreptul la o anumită pensie și se pot retrage, dar dacă nu vor, lasați-i pe loc”, a declarat președintele Asociației Patronatului Medicilor de familie din Gorj.

În opinia sa, reglementarea vârstei de pensionare, fie că este 63, 65 sau 67 de ani, este o convenție, o reglementare fără sens, iar un om trebuie să muncească într-un anumit loc atât timp cât dă randamentul maxim.

„Ideea este fără fundament. Probabil boala asta de a reglementa totul în viața noastră, ne obligă să facem asemenea gesturi. Eu sunt împotriva lor. Motivații de genul nu au tinerii unde să meargă sunt niște aberații. Dacă un om este bun la 67 de ani și dorește să lucreze, să fie menținut să lucreze cât poate el. Dacă statul s-ar gândi să introducă o limită nu de vârstă, ci de cotizare la bugetul de pensii, asta trebuie discutat. E ok, ai cotizat atât, din acel moment poți să renunți tu personal la activitate, nu să te scoată cineva la pensie. În limba franceză se spune ‘sunt în retragere’. Este cu totul altceva decât ‘te scot la pensie’. Este vorba despre participarea financiară la un fond de pensii, iar când acea participare este considerată terminată, din acel moment, o persoană poate să părăsească serviciul, să se retragă. Dar a spune că poți să lucrezi până la 63, 65, 67 de ani este o aberație”, a mai spus medicul de familie.

„Medicii tineri vor în București pentru că sunt slab pregătiți”

Întrebat însă dacă are aceeași părere și referitor la medicii care lucrează în spital, nevoiți să facă gărzi, Mihail Moisescu a răspuns că „la 67 de ani este un om normal, în deplinătatea forțelor fizice și psihice. De ce să nu poată?”.

Mai mult, el a adăugat că menținerea medicilor de peste 60 de ani în spital „nu este o blocare a șansei tinerilor de a intra în spital. Spitale publice există și la Sighetul Marmației, și la Motru, și în București și Cluj. Toți vor în București, Cluj și Timișoara. Nu mai vor la Sighetu Marmației, la Filiași, la Toplița. Vor în București pentru că în primul rând sunt slab pregătiți, iar în clinicile din București există această plasă de siguranță formată din acei medici pe care ar vrea să îi blocheze să mai lucreze. Această lege, din punctul acesta de vedere, o găsesc bună. Nu o găsesc bună pentru că stabilește vârsta de 67 de ani sau oricare altă vârstă, în timp ce ar trebui să stabilească un cuantum de plată la fondul de pensii. Să nu există niciun prag”.

Totodată, Mihail Moisescu a precizat că pentru a putea profesa, medicii au nevoie de anumite atestări, făcute în baza consultațiilor medicale.

„Ca să putem profesa, noi trebuie să avem niște atestări de la Colegiul Medicilor, făcute în baza unor consultații medicale, de medicină internă, de psihiatrie, nu te duci oricum. Eu, ca să profesez, am nevoie anual de aceste date de la medicul de medicina muncii care merg la Colegiu, iar în baza lor, Colegiul îmi dă avizul și pot să profesez”, a adăugat medicul de familie.

Pensia medicilor de familie, de maximum 2.000 de lei 

Pe de altă parte, președintele Asociației Patronatului Medicilor de familie din Gorj a vorbit și despre valoare mică a pensiilor încasate de medicii care se pensionează.

„Și așa pensiile noastre sunt mizerabile. Știți că un dispecer din minerit, un tip cu telefonul la ureche, are o pensie de 6.000 de lei, în timp ce un medic de familie, cu o vechime de 30-40 de ani, are o pensie de la 700-800 de lei până la 1.800-2.000 de lei, cei mai grozavi dintre ei. Nu ne interesează vârsta de pensionare, este o chestie absolut arbitrară, nu are nimeni niciun fel de fundament științific, economic, rațional. Ceea ce e important este dacă s-au cotizat acei bani, dacă ei există, dacă acea pensie poate fi luată, și atunci medicul poate pleca, iar locul său să fie luat de unul tânăr, care vrea la București, dar nu la Ciulnița”, a mai spus medicul Mihail Moisescu.

Articolul precedentEXCLUSIV Medic: Numărul pacienților care au avut nevoie de ajutor, pe fondul caniculei, a crescut cu 25-30%
Articolul următorGCS a anunțat 312 cazuri noi de persoane infectate, de la ultima raportare