Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că numărul cazurilor zilnice de infectare ar putea crește cu 25 – 30%, ca urmare a răspândirii coronavirusului cu noua tulpină descoperită în Marea Britanie.

Profesorul Cherecheș este de părere că deja avem, în România, cazuri de coronavirus cu noua tulpină, care „încet, încet cresc”.

„E ca și cu celelalte virusuri, creșterea este exponențială. Eu cred că deja avem cazuri în România care încet încet cresc. Fiecare caz infectează doi-trei oameni și așa mai departe. Vom începe să le vedem undeva prin ianuarie, februarie, cel mai probabil. De aceea, este o cursă contra cronometru cu vaccinarea și cu măsurile de restricție”, a precizat expertul în sănătate publică.

Specialistul a spus că măsurile de suspendare a zborurile din și către Marea Britanie și Irlanda de Nord, și carantina pentru toate persoanele care sosesc în România din cele două țări, sunt luate foarte târziu și sunt „mai degrabă cosmetice”.

„Nu așa se limitează o tulpină nouă infecțioasă în condițiile în care avem libertate de mișcare între țări. Părerea mea e că este deja împrăștiată în toată Europa. Merge peste tot. Dar nu sunt motive de panică pentru că tulpina este doar mai infecțioasă, deci aceleași metode de protecție funcționează și acum. Simptomatologia este aceeași, vaccinul funcționează în continuare, s-au schimbat numai câteva variabile, nu toate”, după cum a afirmat profesorul.

Acesta a mai spus că motivul pentru care se știe că este vorba despre o variantă diferită a virusului este pentru că se face secvențiere genetică.

„Sunt mai multe țări care participă în procesul acesta și secvențiază constant noile tulpini. Ce știm, este că mutația genetică este pe zona de infecțiozitate, nu pe proteina de acces în organism. Proteina pe care e construit vaccinul cu ARN-mesager, de la Pfizer și Moderna, este identică și la tulpina aceasta și la cea dinainte”, a a adăugat Cherecheș.