EXCLUSIV Dascălu: Vor fi și alte valuri pandemice, iar noi nu suntem pregătiți pentru a le gestiona

0
143

Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a declarat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro, că îngrijorarea față de noua variantă Omicron vine din faptul că în cazul reinfectării, atât în cazul celor vaccinați, cât și a celor care au trecut prin boală, organismul să nu mai poată combate eficient virusul.

„Varianta Omicron este îngrijorătoare pentru faptul că posedă un număr foarte mare de mutații în cadrul proteinei spike. Practic, aceste mutații se manifestă prin alterarea conformației proteice, fapt care poate duce la o incapacitate a sistemului nostru imunitar să o recunoască în continuare. Practic, îngrijorarea noastră vine că atât imunitatea post-infecțioasă, dar în principal cea vaccinală pot fi afectate de această nouă mutație și reinfecțiile pot fi posibile, iar organismul nostru nu mai poate combate virusul atât de eficient dacă am fost fie trecuți prin boală sau vaccinați”, a declarat cercetătorul Ştefan Dascălu.

Cercetătorul a spus că rămâne de văzut cum se manifestă această variantă și care este reactivitatea răspunsului imunitar în contextul de față, și totodată care este potențialul de transmitere a noii tulpini, precizând că foarte mult contează și dinamica variantei Omicron la nivelul populației, și în cât timp această poate deveni dominantă.

Cercetătorul în imunologie a precizat că este greu de zis în momentul de față când va apărea noua variantă și în România, ținând cont că, deocamdată, nu este chiar prevalentă în zonele unde a fost identificată până acum, ceea ce se cunoaște în prezent este că posedă mutații îngrijorătoare.

Totodată, Ștefan Dascălu este de părere că „vor mai fi, cu siguranță, și alte valuri pandemice și alte variante, iar noi nu suntem pregătiți pentru a le gestiona”.

„Se fac aceste analize, vom vedea care este profilul atât imunitar, cât și infecțios la nivel de populație al acestei noi tulpini și în momentul respectiv vom lua măsuri. La momentul de față, trebuie să respectăm măsurile de sănătate publică, să păstrăm distanțarea socială și să limităm infecțiile, pentru că în România nu ne trebuie o altă tulpină mai agresivă decât ce avem până acum pentru că și așa cum este ea, la momentul de față, face ravagiile pe care le vedem și cauzează atâtea tragedii din care România abia acum începe să-și mai revină, dar cert este că da, vor mai fi și alte valuri pandemice și alte variante, cu siguranță, iar noi nu suntem pregătiți pentru a le gestiona”, a adăugat cercetătorul român la Oxford.

Noua variantă: Mai putem vorbi despre un final al pandemiei?

Întrebat dacă în condițiile apariției de noi și noi variante, mai putem vorbi de un final al pandemiei de coronavirus, Ștefan Dascălu a spus că se vede totuși „lumina de la capătul tunelului”, afirmând că în prezent, există țări în care infecțiile sunt în continuare în număr mare, dar cazurile severe sunt într-un număr redus.

„Aceste țări sunt cele care au reușit să obțină o imunitate colectivă. Cert este că și în fața unor altor tulpini, chiar și în acest scenariu sumbru dat de o tulpină rezistentă la vaccin, cu siguranță se vor putea adapta vaccinurile existente pentru a combate și acele noi versiuni ale virusului, într-un timp foarte scurt, iar strategiile naționale de imunizare împotriva COVID-19 trebuie să continue și chiar să fie accelerate”, a adăugat cercetătorul Ştefan Dascălu.

Legat de apariția noilor tulpini, cercetătorul român la Oxford a spus că nu este un fenomen care depinde neapărat de factorul timp, ci ține de natura probabilității.

„La fiecare ciclu de replicație, virusul poate suferi acele mutații, iar dacă mutațiile respective se acumulează și oferă un avantaj virusului, ele se pot răspândi și așa se ajunge, practic, la identificarea acestor noi variante. Ele au acumulat mutațiile care au reușit să îi ofere virusului un avantaj, fie în replicație, fie în infecție, fie chiar în patologia pe care o cauzează în interiorul organismului. Din această perspectivă, lumina de la capătul tunelului este reprezentată în primul rând de rezultatele pe care le avem, unde în cadrul populației vaccinate și anume, scăderea dramatică a ratei de spitalizare pentru forme severe de COVID-19 și în primul rând mortalitatea asociată bolii în rândul populației vaccinate care este extrem de mică prin comparație cu rata de mortalitate la oamenii nevaccinați”, după cum a afirmat cercetătorul.

Noua variantă: Cum de nu a apărut în România

Întrebat cum de nu a apărut o nouă variantă în România, așa cum se estima, având în vedere rata scăzută de vaccinare anti-COVID, incidența și mortalitatea ridicate din valul patru, Ștefan Dascălu a răspuns că „aici este vorba doar despre natura întâmplării și de ‘norocul’ pe care l-am avut acum, pentru că, la fel de bine cum se vorbește despre o tulpină sud-africană sau indiană, toate aceste versiuni ale virusului care au apărut în ultimul an și jumătate, la fel de bine se putea vorbi și despre o tulpină românească”.

Pe de alt parte, Ștefan Dascălu a afirmat că în țara noastră secvențierea genetică este scăzută.

„Ideea este că noi nici nu facem secvențiere genetică atât de mult, nu avem o capacitate foarte bună de secvențiere genetică, așadar, capacitatea noastră de a identifica o tulpină de genul acesta este extrem de limitată. Oricum, ceea ce vedem la momentul de față în România, este nu doar sauficient încât să pună sistemul sanitar în genunchi, dar în primul rând insuficient de mult încât să se poată realiza o schimbare, să ne dăm seama că am greșit până acum și că trebuie să ne punem repede pe treabă și să oferim sistemului de sănătate, cât și oamenilor, până la urmă, informațiile într-un mod corect, iar sistemului de sănătate să îi oferim pregătirea necesară pentru ulterioarele valuri pandemice”, a adăugat cercetătorul român la Oxford.

 

 

 

Articolul precedentGCS: 1.096 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. La ATI sunt internați 1.203 pacienți
Articolul următorVarianta Omicron: Primele cazuri confirmate în Cehia şi Austria