EXCLUSIV Cum îngrijim cavitatea bucală pentru a preveni îmbolnăvirea cu noul coronavirus

0
491

Pe lângă purtarea măştii de protecţie, spălatul pe mâini şi distanţarea fizică, igiena cavităţii bucale joacă un rol important în prevenirea infectării sau tratării noului coronavirus.

Medicul stomatolog Mihaela Cuțui a explicat, pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview, că măsurile de igienă bucală elementară pot ajuta la protejarea sănătăţii personale, dar şi a familiei și a celor din jur.

Mai mult, în cazul unui pacient infectat cu noul coronavirus, medicul stomatolog atenţionează că o cavitate bucală curată va împiedica acumularea unei cantități mari de secretii în gât și faringe, existând șanse mai mari de manifestare a unei forme ușoare sau medie a bolii. De asemenea, se diminuează răspândirea virusului către alte persoane în momentul în care o persoană este infectată.

În ceea ce priveşte prevenirea îmbolnăvirii, medicul stomatolog ne sfătuieşte să schimbăm periuța dentară cel târziu la trei luni, timpul alocat periajului dentar să fie de trei minute, dar şi să folosim ața dentară pentru curățarea spațiilor interdentare.

De asemenea, pentru o menţinerea igienei cavităţii bucale, medicul recomandă folosirea apei de gură, în special seara, după periaj.

Totodată, stomatologul Mihaela Cuţui ne sfătuieşte să clătim periodic gura cu apă cu sare sau apă cu bicarbonat de sodiu. Tot pentru prevenirea infectării, putem folosi şi apa oxigenată, sub formă de comprese sau diluată, pentru curăţarea cavităţii bucale.

“Cercetările privind transmiterea și efectele COVID-19 sunt în desfășurare, dar știm deja că virusul se transmite prin contact direct cu secrețiile respiratorii ale unei persoane infectate (prin tuse și strănut) și prin atingerea suprafețelor contaminate de virus. Igiena dentară este esențială pentru sănătatea dinților, în particular, și pentru un organism sănătos, în general. Pentru a preîntâmpina cele mai frecvente probleme asociate dinților – cariile, gingivita, respirația urât mirositoare, tartrul și placa bacteriană -, trebuie să urmăm câteva sfaturi simple, însă extrem de eficiente. Prin urmare, o igienă dentară corectă nu este nici pe departe o misiune dificilă dacă ții cont de regulile de igiena personală,elementare pe care să le aplici în mod constant”, a declarat Mihaela Cuțui.

Şi medicul infecționist Ion Alexie recomandă pacienților bolnavi de COVID-19 să păstreze o bună igienă orală, deoarece astfel cantitatea de virus din faringe scade.

„Pacienții vor fi îndemnați să se spele pe dinți și să-și clătească gura cu apa de gură de trei ori pe zi, cel puțin. De mai multe ori e și mai bine”, a spus Ion Alexie, medic infecţionist în SUA.

În ceea ce priveşte folosirea apei oxigenate, medicul Mihaela Cuţui a spus că aceasta este utilizată în stomatologie pentru că precipită detritusul, iar la pacienţii intubaţi se folosesc compresele cu apă oxigenată pentru ştergerea cavităţii bucale.

Compresele cu apă oxigenată sau diluată pot fi utilizate şi acasă, pentru prevenirea infecţiei cu noul coronavirus sau în timpul bolii, a adăugat medicul stomatolog.

Articolul precedentCercetare: Încă aproape 9 luni de restricții impuse de COVID, spun companiile germane
Articolul următorUn alt cadru medical a decedat din cauza infectării cu noul coronavirus