EXCLUSIV Andreea Moldovan, despre obligativitatea vaccinării în România

0
352

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview, că imunizarea antiCOVID este o procedură opțională, voluntară, neimpusă și neobligatorie, iar o posibilă obligativitate a vaccinării împotriva altor afecțiuni este în strictă corelație cu Legea vaccinării.

Întrebată dacă vaccinarea va deveni obligatorie în România, medicul Andreea Moldovan a răspuns că „nu pot să vă spun încă răspunsul final pentru că suntem în discuții pe acest subiect și clar, este (n.r. obligativitatea) în strictă corelație cu Legea vaccinării pe care este important să o avem adoptată la un moment dat. Probabil că detaliile vor fi rapid disponibile de acum înainte. Vaccinarea antiCOVID este o procedură opțională, voluntară, neimpusă, neobligatorie. Sunt două lucruri complet diferite pentru că sunt afecțiuni diferite”.

Declarația secretarului de stat vine în contextul în care proiectul bugetului Ministerului Sănătăţii, pe anul 2021, care se regăseşte în Anexa 3, pe site-ul Ministerului Finanţelor, conţine o prevedere potrivit căreia se fac demersuri pentru vaccinarea obligatorie a populaţiei.

„Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri”, se arată în proiectul de buget.

Articolul precedentExpert în sănătate publică:Sunt mai multe cazuri de infectare decât cele raportate. Nu se testează suficientă
Articolul următorKyriakides: Un vaccin antiCOVID îmbunătățit nu va mai trebui să treacă prin toate etapele de autorizare