EXCLUSIV Dr. Alis Grasu, despre canicula ce urmează: Trebuie să avem grijă de persoanele dependente de noi

0
480

După o perioadă cu multe ploi și soare puțin, meteorologii ne avertizează că urmează zile cu temperaturi foarte ridicate. Expunerea pe o perioadă mai lungă de timp la temperaturi de peste 30 de grade ne poate crea probleme serioase de sănătăte, care ne pot duce la camerele de gardă ale unităților medicale, avertizează specialiștii.

„Probabil, va crește numărul cazurilor în loc public așa cum a fost de fiecare dată când au fost  temperaturi foarte ridicate. Noi sperăm ca populația să țină cont de sfaturile pe care le dăm în fiecare an și să nu crească alarmant numărul solicitărilor la ambulanța din cauza căldurii”, a explicat, în exclusivitate pentru Sănătatea.TV și Ro Health Review, dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

Dacă, totuși, trebuie să ieșim din casă pe o vreme caniculară, este important să ținem cont de sfaturile medicilor.

„Trebuie să fim foarte atenți în zilele caniculare cum ne îmbrăcăm. Se va purta îmbracaminte amplă, vaporoasă din fibre naturale care să acopere cât mai mult din suprafața cutanată. Pentru persoanele care au hipersensibilitate la radiațiile solare se vor aplica crème cu factor mare de protecție împotriva radiațiilor solare, pe zonele de tegument rămase neacoperite de haine. Capul va fi acoperit cu pălărie de soare sau șapcă sau se vor purta umbrele de soare. Se vor consuma peste 2–2.5 litri de lichide”, a mai precizat dr. Alis Grasu.

Însă, nu orice băutură este indicată în vreme de caniculă. Unele sunt chiar contraindicate consumului atunci când este foarte cald.

„Vor fi evitate băuturile cu conținut ridicat de cofeină, băuturile alcoolice, se va consuma ceai la temperatura camerei, și mai puțin îndulcit. Băuturile îndulcite sau băuturile alcoolice cresc diureza și reprezintă o agresiune în plus pentru organism în aceste zile caniculare”, spune  manager Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Totodată, o atenție deosebită trebuie acordată persoanelor vulnerabile la temperaturile foarte ridicate, atenționează specialiștii.

„Va trebui să avem mare grijă de persoanele dependente de noi: sugari, copii mici , persoane de vârsta a treia și persoane cu dizabilitati. Acestea vor trebui monitorizate, hidratate corect și alimentate corespunzător în această perioadă, astfel încât să evităm accidentele produse din cauza căldurii”, a avertizat managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

 

 

 

Articolul precedentCoronavirus: Vaccinurile anti-COVID AstraZeneca şi Pfizer, eficiente împotriva variantelor Delta şi Kappa
Articolul următorCNCAV: 60.000 de doze de vaccin anti-COVID produs de Johnson&Johnson ajung în România