Medic,despre obligativitatea testării personalului nevaccinat:Până acum au fost eroi,acum îi tratezi ca pe oi

0
1158

Medicul primar ORL la Spitalul Clinic Colţea, Marian Stamate, reprezentant al Sindicatului Medical România, a declarat, legat de obligativitatea ca personalul medical nevaccinat să se testeze periodic pentru depistarea coronavirusului, din banii proprii, că dacă măsura va fi implementată vom asista la un val de procese, proteste sau chiar reînceperea „exodului tăcut”.

În plus, Marian Stamate a precizat că se încalcă Legea sănătății care precizează că personalul medical și familia acestuia au dreptul la investigații și tratament gratuite, testarea pentru depistarea coronavirusului fiind o investigație.

În plus, reprezentantul sindical a mai spus că nu crede că se va obține o creștere a gradului de vaccinare în rândul personalului medical.

” Eu cred că vom asista la un val de procese dacă măsura (n.r. obligativitatea testării periodice a personalului medical nevaccinat anti-COVID) va fi implementată, după cum îi știu eu pe doctori. Pe doctori trebuie să îi convingi, nu e bine să îi obligi la ceva. Nu cred că erau greu de convins, dacă ai un dialog pe limba lor, dar nu să îi forțezi și să îi discriminezi. Atunci de ce nu facem același lucru cu personalul din aeroporturi care vine zilnic în contact cu o mulțime de oameni? Să îi obligăm pe toți, pe cei care vând pâine, pe cei care vând bilete la film, etc, să îi obligăm să se testeze zilnic pe banii lor. Dacă vrem să începem iar ori proteste, ori exodul acela tăcut, dar eficient care lasă România fără personal medical, putem să inventăm tot felul de metode”, a declarat medicul Marian Stamate, pentru Sănătatea TV și RoHealthReview.

„Până acum au fost eroi, acum îi tratezi ca pe oi”

Reprezentantul Sindicatului Medical România a spus că modul „cel mai ușor și eficient” pentru convingerea personalului medical să se se vaccineze anti-COVID-19 ar fi fost prin respectarea demnității profesionale, prin argumente științifice, morale, „dar nu să-i obligi, să-i discriminezi. Până acum au faost eroi, acum îi tratezi ca pe oi. Nu merge”.

Medicul de la Spitalul Colţea a precizat că măsura obligativității testării periodice a personalului medical, pe propria cheltuială, este prost văzută, controversată,  irită angajații din sistemul sanitar, încălcând legea în același timp.

„În primul rând se încalcă legea. Se precizează foarte clar că atât personalul medical, cât și familia acestuia, au dreptul la orice fel de investigații care să le fie decontate de către stat, testarea fiind o investigație, și tratament gratuit, conform Legii 95/2006, art. 419, Alin.H. Dacă Legea Sănătății prevede acest lucru, de ce să dai o reglementare care practic, contrazice o lege aflată în vigoare și să pui personalul să se testeze pe banii lui când este un act medical care se realizează în interesul sistemului public de sănătate, la locul de muncă? Este o discriminare clară ce încalcă o lege deja existentă” , a adăugat reprezentantul Sindicatului Medical România.

Totodată, medicul a adăugat că „se încalcă din punct de vedere politic declarațiile oficialilor care au afirmat public că pandemia s-a sfârșit”.

„În momentul în care premierul, șeful ministrului Sănătății, declară că pandemia s-a sfârșit, să vină MS cu astfel de obligații pecuniare către personalul medical, pentru că aici este toată problema, arată o discrepanță între Ministerul Sănătății și primul ministru. În al doilea rând, vedem că România vinde vaccinuri către alte state, către Irlanda, către Danemarca, deci este clar că la noi pandemia s-a sfârșit. Dacă s-a sfârșit și comercial, și politic, și epidemiologic, atunci să pui personalul medical să se testeze pe banii proprii este puțin ciudat”, a adăugat reprezentantul sindical.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat recent metodologia de supraveghere a persoanelor bolnave de COVID-19, inclusiv măsurile de prevenire a răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, introducând testarea periodică obligatorie, pe cheltuiala proprie, a personalului medical nevaccinat, din sistemul public de sănătate.

În documentul publicat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile arată că „în vederea supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic se va testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR o dată la 7 zile”.

Articolul precedentNoi condiții de intrare în Bulgaria: Persoanele din România pot intra doar cu CI sau pașaportul
Articolul următorGCS a anunţat alte 58 de cazuri zilnice de persoane infectate cu noul coronavirus