Examenul histopatologic reprezinta examinarea tesuturilor folosind un microscop, consecutiv procesarii tisulare pana la obtinerea de sectiuni histologice colorate. Rezultatul examenului histopatologic este structurat sub forma raportului histopatologic. Indiferent de structura sa, raportul histopatologic trebuie sa cuprinda diagnosticul de CERTITUDINE/informatii cu privire la patternul  lezional si factorii histopatologici de prognostic, unde este cazul, a explicat, pentru SanatateaTV.ro dr. Tudor Adrian, medic sef Laborator Anatomie Patologica in cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

 

Indicatiile examenului histopatologic

 

Indicatiile examenului histopatologic sunt urmatoarele, fiind reprezentate de fapt de existenta de produse patologice:

·       Țesuturi, celule, fluide (parul si unghiile fac exceptie, daca sunt indepartate strict pentru considerente cosmetice)

·       Produse de conceptie

·       Dispozitive implantate in corp (de regula cu exceptia celor temporare, ex.: cateterele IV, tuburile endotraheale).

·       Obiecte straine indepartate din corp

Decizia de a nu trimite catre examinarea histopatologica a unor produse se hotaraste de comun acord intre departamentul de patologie, departamentul/departamentele implicate si institutia legala, spre interesul cel mai bun al sanatatii pacientului.

 

Tipurile de specimene

 

Tipurile de specimene prelevate, reprezentand produsul patologic ce urmeaza sa fie procesat si examinat histopatologic, se incadreaza in urmatoarele categorii:

·       Biopsii:

       Punctii biopsii (prin folosirea unui ac gros de punctie, care pastreaza histologia tesutului)

       Biopsii incizionale (o parte din leziunea suspecta este indepartata prin mijloace chirurgicale)

       Biopsii excizionale(intreaga leziune este indepartata)

·       Rezectii chirurgicale(similare biopsiilor excizionale, insa de regula mai extinse)

 

Examentul citopatologic

 

O metoda complementara si in stransa legatura cu examenul histopatologic este examenul citopatologic, ce presupune evaluarea celulelor prelevate prin metode diferite: punctie aspirativa cu ac fin, lavaj (bronhoalveolar), citologie exfoliativa, fluide patologice, etc.

Orice produs patologic trebuie trimis impreuna cu o serie de informatii clinice obligatorii:

·       Datele de identificare ale pacientului: nume, cod numeric personal, varsta, nr.foaie de observatie, etc.

·       Numele medicului care solicita examenul histopatologic;

·       Data procedurii

·       Istoric clinic adecvat (personal si heredocolateral)

·       Diagnostic clinic +/- diagnostic diferentiale

·       Elemente de identificare a specimenului, inclusiv cereri pentru teste speciale si consideratii privind manipularea tesuturilor

·       Indicatii cu privire la eliminarea ulterioara a produselor (ex.: cereri de returnare a dispozitivelor la producator, inmormantarea produselor de conceptie)

Furnizarea informatiilor clinice este esentiala pentru un diagnostic histopatologic exact si de calitate, corelatiile cu acestea fiind parte integranta din raportul histopatologic.