Premierul Ludovic Orban a declarat că analizele făcute de Ministerul Sănătății arată că cele mai multe persoane s-au infectat la evenimentele private și din cauza aceasta, Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune Guvernului pe o perioadă de 30 de zile să nu se mai permită organizarea de astfel de evenimente.

“Noi am permis organizarea unor astfel de evenimente, cu 50 de personae maximum în spațiul închis, 100 de persoane în spațiul deschis, dar nu s-au respectat aceste reguli. Cele mai multe controale au arătat că regula a fost încălcată flagrant. Ca să nu mai spun de normele de protecție a sănătății care nu s-au respectat. Au fost identificate nunți de 250-500 de persoane, botezuri și alte petreceri în grup, care au încălcat drastic normele. În analiza surselor de transmitere a virusului, a zonelor de transmitere, aceste evenimente private sunt pe primul lor”, a declarat prim-ministrul Orban.

De asemenea, premierul a vorbit și despre transportul urban în interiorul orașelor mari, despre care a spus că, pe baza evaluărilor făcute, este asigurat în “niște condiții mai bune”, iar gradul de conformare este mai mare.

“La metrou chiar trebuie urmărit permanent, dar în general, gradul de conformare al oamenilor este relativ ridicat. Avem probleme la transportul intrajudețean, interjudețean, la transportul de la muncă și acasă, mai ales pe platfomele industrial unde sunt companii care pentru a-și maximiza profitul transportă peste număr și nu se implică în respectarea normelor”, a afirmat premierul.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a dat asigurări că putem opri creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Prim-ministrul a spus că, pentru ca să reușim acest lucru, ar trebui ca toate instituțiile implicate în prevenirea, în asigurarea respectării măsurilor de protecție, în informarea constantă și corectă a cetățenilor despre evoluția pandemiei, și să fie mobilizate la maximum.

“Dar mai ales să redirecționăm toate resursele umane pe care le avem și toate acțiunile pe care le întreprindem, inclusiv controalele către acele zone în care rata de răspândire este mai mare și unde există risc mai mare de răspândire”, a spus premierul.