Dr. Ofelia Nita, Medic Primar Radiologie, cu competenta in ecografie, ne vorbeste despre evaluarea doppler venoasa, investigatie care poate fi efectuata la Clinica Academica.

Ecografia doppler este cea mai moderna metoda de investigatie imagistica a patologiei vasculare si principala metoda de diagnosticare a bolilor venoase.

Ecografia vasculara utilizeaza ultrasunetele. Spre deosebire de ecografia obisnuita, examenul doppler ofera o gama mult mai larga de informatii. Printr-o evaluare doppler venoasa, ne spune dr. Ofelia Nita, medicul poate obtine atat informatii morfologice cu privire la axul anatomia axului venos, traiectul, calibrul venelor, aspectul si structura peretelui, cat si informatii de tip functional, referitoare la fluxul sanguin (sensul de curgere a sangelui prin vene, viteza de flux si calitatea fluxului.

Patologia venoasa si in special patologia venoasa cronica inregistreaza o frecventa in crestere in randul populatiei din tarile dezvoltate. Potrivit unor studii recente, aceste afectiuni au o incidenta de 47% in randul populatiei tarilor occidentale. Din acest motiv, preocuparea pentru un diagnostict prompt, complex si corect al leziunilor venoase a crescut.

Evaluarea doppler venoasa este o metoda sigura, neinvaziva, care nu implica riscuri, fiind, totodata, mai putin costisitoare decat alte metode imagistice. Medicul, cu ajutorul unei sonde dedicate explorarii venelor, urmareste atat aspectul morfologic al axului venos cat si functionarea lui.

Clinica Academica dispune de aparatura necesara unei diagnosticari certe si rapide. Exista atat sonde specializate, cat si programe si softuri specifice explorarii vasculare.