Andrei Baciu: Europa se confruntă cu un val cinci al pandemiei. Va ajunge și la noi la început de 2022

0
156

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a declarat luni că există semne care arată că valul cinci al pandemiei de COVID-19, cu care se confruntă în prezent Europa, ar ajunge și în România la începutul anului 2022.

În acest context, Andrei Baciu subliniază încă o dată avantajele de care beneficiază România ca stat membru al Uniunii Europene în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19 și spune că este nevoie de o strategie reală și de ”un plan de acțiune concret în care, pe de o parte, să ne aliniem la toate demersurile europene astfel încât să putem beneficia de toate avantajele dar, pe de altă parte, cred că este esențial să regândim toată abordarea instituțională”.

”Vaccinarea este un lucru important dar cel mai simplă idee pe care o înțelege oricine este aceea că România nu ar fi avut acces la aceste vaccinuri dacă nu ar fi parte a familiei europene. (…) Nu putem să gândim izolat, nu suntem izolați, iar în ceea ce privește sănătatea, dacă ne referim la boli contagioase, boli transmisibile care se transmit foarte ușor, evident că nu putem să ținem cont de granițe geografice sau granițe fizice. Și atunci, cu atât mai mult sistemele de sănătate europene sunt, din nefericire pentru situația care se găsește în România, mult, mult superioare. Nu avem decât avantaje de a fi într-o echipă, care funcționează mai bine, care are alte standarde, care are alt nivel de calitate dacă e să ne referim strict în domeniul sănătății. Și aici am avea multe beneficii concrete pe care acum, poate, nu le vedem, nu sunt cele mai evidente. Vedem acum că Europa se confruntă cu un val cinci, semnele sunt cumva că va ajunge și la noi la început de 2022. Vorbim de un management al crizei, însă în paralel cred că este esențial să găsim o formulă prin care să așezăm lucrurile constructiv și eficient, pentru că până la urmă inevitabil toate aceste crize, fie că vorbim de molecule, fie că vorbim de managementul crizei în sine, fie că vorbim de alte terapii care o să apară (…), toate acestea trebuie gestionate. Este esențial să ne așezăm și să încercăm să construim o strategie reală, în care ideea să ajungă și în geografia locală, să ajungă și în România. Pentru că avantajele sunt clare, sunt reale și semnificative, dar nu ajung să fie înțelese pe deplin. Și atunci cred că este esențial să difuzăm și să documentăm cât mai mult demersul european de îmbunătățire și de expansiune a resurselor în domeniul sănătății. (…) Cred că trebuie să fim și noi parte a acestor demersuri structurale, sistemice, în care să definim și noi o stragie și un plan de acțiune concret în care, pe de o parte, să ne aliniem la toate demersurile europene astfel încât să putem beneficia de toate avantajele dar, pe de altă parte, cred că este esențial să regândim toată abordarea instituțională”, a declarat Andrei Baciu în cadrul dezbaterii ”Către o Uniune Europeană a sănătății. Provocări individuale, soluție colectivă”, organizată luni de Institutul European din România și Ministerul Afacerilor Externe.

Pe de altă parte, Andrei Baciu a adus în discuție și faptul că niciun un alt stat nu s-a confruntat cu atât de multe fake news în legătura cu pandemia de COVID-19 și vaccinarea anti-COVID-19 și că trebuie mers mai departe cu acțiuni care să clarifice lucrurile și să crească gradul de vaccinare astfel încât să se pună capăt pandemiei.

”Niciun stat nu s-a confruntat cu avalanșa de fake news cu care s-a confruntat România. Aici sunt multe explicații, unele sistemice alte contextuale. Este dificil, nu vom putea schimba lucrurile peste noapte, însă cred concret că trebuie să începem și să admitem unde suntem. Vaccinarea a fost un moment din care avem extraordinar de mult de învățat, însă nu ar trebui să ne țină pe loc rezultatele care ar fi putut să fie mai bune”, a mai precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Articolul precedentGCS: 1.550 cazuri de persoane pozitive cu SARS-CoV-2 și 154 decese, față de ultima raportare
Articolul următorMinisterul Sănătății: Peste 1.400 flacoane de Tocilizumabum, repartizate spitalelor