Este nevoie de acțiune urgentă pentru a nu pierde progresele în lupta cu tuberculoza, avertizează OMS

0
233

Un nou raport al OMS arată că accesul la serviciile TB rămâne o provocare și că obiectivele globale de prevenire și tratament vor fi ratate fără acțiuni și investiții urgente.

Înainte de pandemia COVID-19, multe țări făceau progrese constante în combaterea tuberculozei (TB), cu o reducere de 9% a incidenței observată între 2015 și 2019 și o scădere cu 14% a deceselor în aceeași perioadă. Angajamentele politice la nivel înalt la nivel global și național au dat rezultate.

Aproximativ 1,4 milioane de persoane au murit din cauza bolilor legate de TBC în 2019. Din cele 10 milioane de persoane care au dezvoltat TBC în acel an, aproximativ 3 milioane nu au fost diagnosticate sau nu au fost raportate oficial autorităților naționale.

Situația este și mai acută pentru persoanele cu TBC rezistentă la medicamente. Aproximativ 465.000 de persoane au fost diagnosticate recent cu TB rezistentă la medicamente în 2019 și, dintre acestea, mai puțin de 40% au putut accesa tratamentul. De asemenea, s-au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește extinderea accesului la tratament pentru a preveni TBC.

„Accesul echitabil la diagnostic, prevenire, tratament și îngrijire în timp util rămâne o provocare”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Acțiunea accelerată este urgent necesară în întreaga lume, dacă dorim să ne atingem obiectivele până în 2022.”

Aproximativ 14 milioane de oameni au fost tratați pentru TBC în perioada 2018-2019, puțin peste o treime din drumul către ținta de 5 ani (2018-2022) de 40 de milioane, potrivit raportului. Aproximativ 6,3 milioane de persoane au început tratamentul preventiv al tuberculozei în perioada 2018-2019, aproximativ o cincime din drumul către ținta de 5 milioane de ani de 30 de milioane.

Finanțarea este o problemă majoră. În 2020, s-a ajuns la finanțarea pentru prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și îngrijirea TBC
6,5 miliarde USD, reprezentând doar jumătate din obiectivul de 13 miliarde USD convenit de liderii mondiali în Declarația politică a ONU privind TB.

Pandemia COVID-19 și TBC

Întreruperile serviciilor cauzate de pandemia COVID-19 au dus la alte eșecuri. În multe țări, resursele umane, financiare și de altă natură au fost realocate de la TB la răspunsul COVID-19. Sistemele de colectare și raportare a datelor au fost, de asemenea, afectate negativ.

Conform noului raport, datele colectate din peste 200 de țări au arătat reduceri semnificative ale notificărilor de cazuri de TBC, cu scăderi de 25-30% raportate în 3 țări cu sarcini mari – India, Indonezia, Filipine – între ianuarie și iunie 2020 comparativ cu aceleași Perioada de 6 luni în 2019. Aceste reduceri în cazul notificărilor ar putea duce la o creștere dramatică a deceselor suplimentare cauzate de tuberculoză, conform modelelor OMS.

Cu toate acestea, în conformitate cu orientările OMS, țările au luat măsuri pentru a atenua impactul COVID-19 asupra serviciilor esențiale ale TB, inclusiv prin consolidarea controlului infecțiilor. Un total de 108 țări – inclusiv 21 de țări cu o sarcină mare a TB – au extins utilizarea tehnologiilor digitale pentru a oferi consiliere și asistență la distanță. Pentru a reduce nevoia de vizite la unitățile de sănătate, multe țări încurajează tratamentul la domiciliu, tratamentele orale pentru persoanele cu TB rezistentă la medicamente, furnizarea de tratament preventiv TB și asigurarea persoanelor cu TB să mențină o cantitate adecvată de medicamente.

„În fața pandemiei, țările, societatea civilă și alți parteneri și-au unit forțele pentru a se asigura că serviciile esențiale atât pentru TBC, cât și pentru COVID-19 sunt menținute pentru cei care au nevoie”, a declarat dr. Tereza Kaseva, directorul Programului global al TBC al OMS. „Aceste eforturi sunt vitale pentru a consolida sistemele de sănătate, pentru a asigura sănătatea tuturor și pentru a salva vieți”.

Un recent raport de progres al secretarului general al ONU subliniază 10 acțiuni prioritare pentru statele membre și alte părți interesate pentru a reduce lacunele în îngrijirea, finanțarea și cercetarea TB, precum și pentru a avansa acțiunile multisectoriale și responsabilitatea, inclusiv în contextul pandemiei COVID-19.

Articolul precedentEMA a decis că Moderna poate depune cerere de autorizare a vaccinului său contra COVID-19
Articolul următorToate spitalele din București, obligate să aibă circuite pentru pacienții COVID