Studii observaționale recente asupra inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) și blocanților receptorilor de angiotensină (ARB, numiți și sartani) nu au arătat un efect al acestor medicamente asupra riscului de a se infecta cu SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19 ) și nu indică un impact negativ asupra rezultatelor pentru pacienții cu boala COVID-19.

Prin urmare, Agenția Europeană a  Medicamentului (EMA) își reiterează recomandările anterioare conform cărora pacienții trebuie să continue să utilizeze inhibitori ACE sau ARB-uri, așa cum recomandă medicii lor. Pacienții cu întrebări sau îngrijorări cu privire la tratamentul lor trebuie să consulte personalul medical.

Inhibitorii ACE și ARB sunt folosiți pentru tratarea pacienților cu hipertensiune arterială, probleme cardiace sau boli renale. În aprilie 2020, presa și publicațiile științifice au ridicat îngrijorări cu privire la efectele acestor medicamente la pacienții cu COVID-19. Ca parte a monitorizării continue a siguranței medicamentelor, 20 de studii publicate recent asupra utilizării inhibitorilor ACE și ARB în timpul pandemiei COVID-19 au fost revizuite și au arătat că aceste preocupări nu sunt susținute de cele mai recente dovezi clinice.

EMA și rețeaua de reglementare a UE vor continua să monitorizeze datele disponibile și emergente privind utilizarea medicamentelor în timpul pandemiei COVID-19 în desfășurare și colaborează cu alte autorități de reglementare și organizații europene și internaționale relevante pentru a oferi recomandări fiabile cu privire la utilizarea sigură a medicamentelor.